Catalogus

INKA Paletten GmbH

INKA Paletten GmbH

  • EN ISO 9003
  • PEFC

INKA Paletten GmbH

  • EN ISO 9003
  • PEFC

17.12.2018 15:12

Invoerbeperkingen als gevolg van gemarmerde stankinsect: Incapallets mogen verder worden geëxporteerd naar Australië

Voor de export van zeevracht naar Australië gelden tijdelijk strengere regels. Dit is om het land te beschermen tegen de introductie van de gemarmerde stinkbug. Bepaalde goederen die vóór eind april 2019 per schip vanuit landen met een hoog risico naar Australië worden uitgevoerd, moeten dus worden voorbehandeld. Incapallets van geperst hout kunnen nog steeds probleemloos worden gebruikt als verpakkingsmateriaal voor Australië.

Halyomorpha halys, de gemarmerde stinkbug, behoort tot de boomwantsen en veroorzaakt grote schade aan fruitbomen. Het heeft zijn oorsprong in de Oost-Aziatische regio, maar is al enige tijd thuis in de VS en is nu wijdverbreid in verschillende Europese landen, waaronder Duitsland. Om de verspreiding van het ongedierte in Australië te voorkomen, heeft het Australische ministerie van Landbouw en Watervoorraden bepaald dat risicovolle goederen uit landen waar het insect voorkomt, voorafgaand aan de invoer naar behoren moeten worden gefumigeerd of een warmtebehandeling moeten ondergaan.

De lijst van risicovolle goederen is uitgebreid en omvat producten van hout, glas, aluminium en staal, maar ook wapens, machines en voertuigen en hun onderdelen. De regeling is zowel van toepassing op goederen die in landen met een hoog risico worden geproduceerd als op goederen die via die landen worden uitgevoerd. Er is nog een lijst gepubliceerd van goederen met een hoog risico die niet voorbehandeld hoeven te worden, maar die bij invoer vaker steekproefsgewijs gecontroleerd zullen worden.

De strengere regelgeving heeft geen invloed op het gebruik van de Incapallet: de nieuwe regelgeving is niet van toepassing op verpakkingsmaterialen, maar alleen op de goederen zelf. "Hout en houtproducten staan op de lijst van risicovolle goederen", verklaart Andreas Heinrich, productmanager van Inka Paletten GmbH. "Zolang de Incapallet als verpakking wordt gebruikt en niet als grondstof zelf wordt geëxporteerd, kan het nog steeds onbehandeld in Australië worden geïmporteerd. De Incapallet, vervaardigd uit geperst hout, blijft onderworpen aan de specificaties van ISPM 15 in Australië, waardoor geperste houten pallets geëxporteerd kunnen worden zonder behandeling en IPPC-markering.

De aanscherpingen zijn van kracht sinds 1 september 2018 en tot en met 30 april 2019. Zij zijn van toepassing op Duitsland en acht andere doellanden, waaronder Italië, Rusland, Frankrijk en de VS. Voor Japan, het tiende land met een hoog risico, werd alleen een nauwere monitoring van schepen aangekondigd.

Aangezien het risico bestaat dat de bug pas in de Europese herfstmaanden in Australië wordt geïntroduceerd, zijn er vrijstellingen voor bepaalde goederen die aantoonbaar na 1 december 2018 zijn geproduceerd en voor goederen die vóór 1 september 2018 naar een niet-risicoland zijn vervoerd en opgeslagen. Voor meer informatie over invoerbeperkingen en lijsten van de betrokken risicolanden en producten kunt u terecht op de website van het ministerie van Landbouw en Watervoorraden op http://www.agriculture.gov.au/import/before/brown-marmorated-stink-bugs.