Catalogus

Arno Arnold GmbH

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

02.01.2024 14:01

Arno Arnold zorgt voor veiligheid, zelfs van bovenaf

Wanneer veiligheid vereist is in de automatisering, worden vaak machineoverkappingen, d.w.z. extra beveiligingen, gebruikt. Met zijn dakconcept presenteert Arno Arnold een soort "modulair" bouwpakket voor dakafdekkingen.

Veiligheid ( lat. securitas) verwijst naar een toestand die vrij is van onaanvaardbare risico's of wordt beschouwd als vrij van gevaren. In het geval van technische constructies of objecten verwijst veiligheid naar de toestand van vermoedelijk probleemloos en gevaarloos functioneren. Indirecte veiligheid verwijst naar oplossingen waarbij extra beschermingsmiddelen een mogelijk gevaar afwenden. Bijvoorbeeld machineafschermingen op draaibanken voorkomen gevaar door bewegende delen en voorkomen gevaarlijke inmenging van buitenaf.

Of het nu in de voertuigbouw is of in broodfabrieken, veel productiefuncties zijn tegenwoordig volledig geautomatiseerd. De automatisering van deze processen verbetert de productkwaliteit en verhoogt tegelijkertijd de prestaties. Maar hoe zit het met de functionele veiligheid van deze systemen om mens en milieu te beschermen? Veiligheid in automatisering betekent tegenwoordig dus ook het gebruik van de juiste beveiligingssystemen of flexibele beschermkappen die zijn aangepast aan de betreffende toepassing. Dit resulteert in de behoefte aan een volledige omkasting van de machine.

De trend gaat tegenwoordig grotendeels in de richting van optionele dakafdekkingen, die indien nodig positief kunnen worden verbonden met de bestaande achterwand. De voordelen hiervan zijn dat spanen, koelvloeistoffen en dampen bij de bron kunnen worden ingesloten, personeel wordt beschermd en het geluidsniveau ook wordt verlaagd.

Maar er zijn ook nadelen: De bewerkingsmachines zijn vaak afhankelijk van toegang van buitenaf als het bijvoorbeeld gaat om het wisselen van het werkstuk. In het geval van grote en zware werkstukken of aaneengeschakelde en volledig geautomatiseerde productielijnen worden ook verschillende handlingapparaten gebruikt.

Veilige beschermkap brengt licht in de actie
Arno Arnold presenteert de zelfdragende, transparante Roover dakbedekking. Als overkapping voor bewerkingsmachines biedt het toegang tot de werktafel voor barrièrevrije kraanbelading.

Roover is transparant en laat veel licht binnen in de duisternis van de machinekamer, waardoor de gebruiker naast de ergonomische voordelen ook op de lange termijn kosten kan besparen op de werking en het onderhoud van de verlichting van de werkruimte. De kristalheldere transparante elementen zijn gemaakt van een thermoplastisch materiaal dat een hoge mechanische sterkte en zeer goede chemische weerstand biedt. In combinatie met de geleide aluminium rails kunnen vrijstaande breedtes tot 6500 mm worden bereikt. Dankzij de soepel lopende, kogelgelagerde geleiding wordt de bewegende massa niet extra vergroot door schuifwrijving, wat een positief effect heeft op de nauwkeurigheid van het proces.

Tijdens de beweging vouwen de elementen samen als een balg. De Lmin per vouw blijft hetzelfde voor alle breedtes. Aan de randen zorgen wisserborstels voor een afdichting tussen de dakbedekking en de cabine en beschermen ze ook de geleider achter de balg tegen vuil.

De truc met het scharnierende dak
Vandaag de dag zijn hoogwaardige bewerkingsmachines volledig omsloten. Dit helpt om het bedienend personeel te beschermen. Er wordt ook rekening gehouden met het feit dat koelmiddel en spanen in het werkgebied voortdurend van richting en intensiteit veranderen.

Deze omkastingen hebben echter een groot nadeel wanneer de machine moet worden omgebouwd en geladen met meer of minder omvangrijke werkstukken en apparaten. Voor veel machinetypes kan dit laden het beste van bovenaf gebeuren. Zo kwam Arno Arnold op het idee van het scharnierdak. Directeur Simone Weinmann-Mang legt uit hoe het werkt: "Met onze Moover beschermkap lossen we de schijnbare tegenstelling tussen optimale dakbedekking en kraanbelasting op, zonder dat er extra ruimte nodig is."

Tijdens normaal bedrijf vervult het dak betrouwbaar zijn functie als beschermkap. Als er echter kraanbelasting nodig is, kan de afdekking met behulp van een draaimechanisme naar boven worden geklapt. Hierdoor kan het werkgebied op elk punt van de machine toegankelijk worden gemaakt voor kraanbelading. De aandrijving kan in de afdekking worden geïntegreerd of de klant kan dit zelf doen.

Het voordeel van deze oplossing is dat kraanbelading ook met een dakbedekking kan worden gerealiseerd.

Licht in het donker

Het panoramadak is nieuw bij Arno Arnold. Om de binnenverlichting te optimaliseren is een transparant materiaal ontwikkeld voor de dakbedekking. Dit betekent dat bestaande lichtbronnen nu van buitenaf in het bewerkingsgebied kunnen schijnen. Voordeel: er is geen binnenverlichting nodig.

Telescopische panelen zonder balg
Beschermkappen zonder balg, door Arno Arnold Strapano genoemd, zorgen voor veiligheid en bescherming. De minimale lengte van de afdekking in ingeschoven toestand is hier een bijzonder voordeel.

Dankzij het geminimaliseerde aantal onderdelen en de reductie tot een paar materialen zijn de te verplaatsen massa's zeer laag. Strapano voldoet aan alle eisen op het gebied van betrouwbaarheid, duurzaamheid, dynamiek, precisie en kosten. Het modulaire ontwerp is bijzonder interessant. Hierdoor kunnen afzonderlijke telescopische platen worden vervangen of kan de afdekking zonder gereedschap worden uitgebreid.

Samenvatting
Als het gaat om dakbedekkingen en kraanbelasting, staat de ontwerper voor een soort "kwadratuur van de cirkel". Met zijn dakconcept presenteert Arno Arnold een soort "modulair" bouwpakket voor dakbedekkingen. Deze kunnen alleen worden gebruikt als dak in verschillende soorten machines of met een achterwand of voor montage achteraf.

Meer nieuws

ArnoPure biedt een evenwicht tussen beschermende functie, hoge soepelheid en lange levensduur. He...