Catalogus

LK Metallwaren GmbH

LK Metallwaren GmbH

  • EN ISO 9001:2015

LK Metallwaren GmbH

  • EN ISO 9001:2015

05.09.2024 01:09

Hal verwarmen met een warmtepomp - wanneer is het de moeite waard?

Verwarmingshallen zijn een uitdaging die bedrijven onder de knie moeten krijgen. Energie-efficiëntie, duurzaamheid en bedrijfskosten zijn drie doorslaggevende factoren. In deze gids lees je hoe warmtepompen bijdragen aan halverwarming en waarom ze een toekomstbestendige keuze zijn.

Inzicht in halverwarming / warmtepompen

Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat warmte aan de omgeving onttrekt en deze gebruikt voor verwarming. Het is energie-efficiënt en milieuvriendelijk omdat het gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen. Warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen en zijn bijzonder onderhoudsarm.

Verschillende halverwarmingssystemen
Er is een grote keuze aan halverwarmings- en ventilatiesystemen. Deze zijn speciaal afgestemd op de behoeften van verschillende industriële toepassingen.

Hier volgt een kort overzicht van verschillende systemen en technologieën:

Ventilatiesystemen
Ventilatiesystemen regelen de uitwisseling van lucht tussen binnen en buiten. Uitgerust met warmteterugwinning kunnen ze tot 90% van de warmte uit de afvoerlucht terugwinnen. Het resultaat is een continue uitwisseling van lucht met een constante temperatuur!

Warme lucht verwarmers
Warme luchtverwarmers daarentegen blazen warme lucht rechtstreeks in de te verwarmen ruimte. Zo zorgen ze voor een snelle en gelijkmatige warmteverdeling.

Luchtsluizen
Het belang van deurluchtsluizen mag ook niet over het hoofd worden gezien: als de deuren van de hal vaak open staan, voorkomen ze dat er koude lucht binnenkomt en houden ze zelfs grote hallen constant warm.

Hybride verwarmingssystemen
Moderne verwarmingssystemen zijn echter gebaseerd op hybride systemen: verschillende verwarmingstechnologieën zoals condensatieketeltechnologie, heteluchtgeneratoren en warmtepompen kunnen met elkaar worden gecombineerd. Dit maximaliseert de efficiëntie en milieuvriendelijkheid.

Typen warmtepompen voor halverwarmingssystemen
Lucht/lucht-warmtepompen
Lucht/lucht-warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht en geven die rechtstreeks af aan de lucht in de ruimte. Ze worden vaak gebruikt als split airconditioning units of in ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Deze systemen hebben geen radiatoren of vloerverwarming nodig omdat de warmte via ventilatiesleuven wordt verspreid. Ze kunnen tot 90% van de warmte uit de gebruikte ruimtelucht terugwinnen - erg efficiënt!

Lucht/water-warmtepomp
Lucht/water-warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht en geven die af aan een watercircuit. Ze zijn flexibeler in gebruik en kunnen ook in bestaande gebouwen worden geïnstalleerd. Ze werken ook efficiënt bij temperaturen tot -20°C. Ze kunnen ook worden gecombineerd met conventionele radiatoren of vloerverwarmingssystemen. In vergelijking met andere warmtepompen hebben ze lage investeringskosten.

Wanneer is een warmtepomp zinvol?
Warmtepompen zijn zinvol in goed geïsoleerde gebouwen. Ze zijn geschikt voor het gebruik van afvalwarmte en voor airconditioning en luchtontvochtiging.

Ze zijn ook ideaal voor een nieuwe hal of uitgebreide renovatie, omdat ze voldoen aan de eisen van de nieuwe wetgeving (GEG 2024).

In combinatie met hernieuwbare energie, zoals fotovoltaïsche systemen, kunnen warmtepompen de bedrijfskosten verder verlagen.

Voordelen en efficiëntie
Warmtepompen bieden tal van voordelen:

Maximale energie-efficiëntie: moderne warmtepompen dekken het grootste deel van hun energiebehoefte met vrijwel gratis omgevingsenergie. Dit leidt tot lagere energiekosten.
Milieuvriendelijk: als regeneratief systeem maken warmtepompen gebruik van hernieuwbare energie en helpen ze de CO2-uitstoot te verminderen.
Veelzijdigheid: Ze kunnen zowel verwarmen als koelen en ontvochtigen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor veel industriële toepassingen.
Subsidiabiliteit: Warmtepompen voldoen aan de eisen van GEG 2024 en kunnen daarom in aanmerking komen voor overheidssubsidies.


Milieuvriendelijke en duurzame verwarmingsoplossing
Warmtepompen zijn een duurzame verwarmingsoplossing omdat ze gebruikmaken van hernieuwbare energie en de CO2-uitstoot verminderen. Een belangrijk aspect hiervan is het gebruik van milieuvriendelijke koelmiddelen.

Koelmiddelen zijn stoffen die in warmtepompen worden gebruikt voor verwarming en koeling. Ze brengen warmte uit de omgeving over naar het verwarmingssysteem. Koelmiddelen zoals R290 en R32 hebben een laag aardopwarmingsvermogen en helpen de impact op het milieu te verminderen. Dit maakt warmtepompen een nog milieuvriendelijkere keuze.

Efficiënte verwarmingssystemen zijn ontworpen voor een hoog rendement. Door gebruik te maken van condensatietechnologie en/of warmteterugwinning zijn de systemen niet alleen energiezuinig, maar helpen ze ook de impact op het milieu te verminderen.

Er zijn ook CO2-neutrale oplossingen die helemaal geen fossiele brandstoffen gebruiken en alleen gebruik maken van de beschikbare buiten- en binnenlucht. Vind hier meer informatie.

Het juiste halverwarmingssysteem kiezen
Bij het kiezen van het juiste halverwarmingssysteem zijn de specifieke kenmerken van het gebouw doorslaggevend. Deze omvatten de grootte en hoogte van de hal, de kwaliteit van de isolatie en de bestaande infrastructuur zoals gasaansluitingen en het elektriciteitsnet. Ook de gebruiksvereisten zijn belangrijk. Deze omvatten de vereiste temperatuur en de vereisten voor verwarming en koeling. Ook de luchtkwaliteit speelt een belangrijke rol.

Een ander belangrijk aspect is energie-efficiëntie. Het is belangrijk om systemen te kiezen die een hoge mate van efficiëntie bieden en het gebruik van hernieuwbare energie mogelijk maken. Wettelijk moeten verwarmingssystemen minstens 65% van hun energie uit hernieuwbare bronnen halen.

Verwarmings- en ventilatiesystemen moeten aanpasbaar zijn om zich optimaal te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dit garandeert maximale efficiëntie en prestaties. Daarom zijn er vaak oplossingen op maat nodig om te voldoen aan de specifieke eisen van elk gebouw. Professioneel advies kan helpen om de juiste oplossingen te vinden die energie-efficiëntie, zuinigheid en comfort perfect combineren.
Met de LK warme lucht generator GCS (Green Climate System) in combinatie met warmtepompen kunnen magazijnen en logistieke hallen verwarmd en gekoeld worden zonder fossiele brandstoffen

Conclusie: Is een warmtepomp de juiste keuze voor jouw hal?
De keuze van het juiste halverwarmingssysteem kan cruciaal zijn om uw bedrijfskosten te verlagen en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van uw bedrijf te minimaliseren.

Moderne warmtepompsystemen bieden een uitstekende oplossing die niet alleen voldoet aan de strenge eisen van GEG 2024, maar ook de optie biedt om hernieuwbare energie te gebruiken.

Stel je een verwarmingsoplossing voor die efficiënt, zuinig en milieuvriendelijk is - zonder het gebruik van fossiele brandstoffen, maar door intelligent gebruik te maken van de beschikbare lucht.

Dit is geen toekomstdroom, maar een haalbare, duurzame innovatie waarmee je je hal CO2-neutraal kunt verwarmen.

Ben jij klaar voor halverwarming met een warmtepomp? Wij adviseren je graag. Profiteer van 160 jaar ervaring en een oplossing op maat die voldoet aan jouw eisen.

Meer nieuws

Lichte vloeistofafscheiders - Engineering voor milieubescherming: de onzichtbare helden i...


Er zijn zinvollere maatregelen voor actieve deelname aan klimaatbescherming door verminderi...

Verwarmingshallen zijn een uitdaging die bedrijven onder de knie moeten krijgen. Energie-efficiëntie, duurzaamheid en bedrijfskosten zijn drie doorslaggevende factoren. In deze gids lees je hoe warmtepompen bijdragen aan halverwarming en waarom ze een toekomstbestendige keuze zijn.