Catalogus

P.J. Prause Durotec GmbH

P.J. Prause Durotec GmbH

P.J. Prause Durotec GmbH

Terug naar het overzicht

S-Ply® bladveren van P.J. Prause Durotec GmbH

Product aanvraag  

S-Ply® bladveren bestaan uit gelaagde en samengeperste UD (Unidirectionele) prepreg lagen. Door de oriëntatie van de afzonderlijke prepreg-lagen ten opzichte van elkaar kunnen de mechanische eigenschappen van een S-Ply® bladveer tijdens de fabricage worden aangepast aan de desbetreffende eisen en toepassingen van de klant. S-Ply® bladveren bieden in veel toepassingen superieure eigenschappen in vergelijking met stalen bladveren

Materiële eigenschappen

Vezels in één richting

De versterkende vezels in de bladveren bestaan uit strikt parallel georiënteerde, niet-geweven glas- of koolstofvezels. De vezels zijn niet voorgerekt en niet geknikt.

In

tegenstelling tot metalen materialen met een isotrope structuur, zijn zij directioneel en kunnen zij dus worden uitgelijnd tot een materiaalspecifiek ontwerp

Epoxyhars matrix

Epoxyharssystemen dienen als bindmiddel. Hun speciale coördinatie zorgt voor een zeer goede hechting aan het glasoppervlak, wat resulteert in optimale dynamische en elektrische eigenschappen. De verhouding tussen matrixhars en versterkende vezels wordt zodanig gekozen dat alle voordelen van de gekozen grondstoffen optimaal worden benut als composietmateriaal.

De matrix neemt een aantal belangrijke taken op zich. Het fixeert de vezels in de gewenste opstelling en ondersteunt ze tegen knikken onder drukspanning. Bovendien heeft het een krachtdragende functie en brengt dus de optredende krachten over op de vezels.

Op

deze wijze oefent de polymeermatrix een beslissende invloed uit op de taaiheid en de schadetolerantie van de composieten

Geteste sterkte op lange termijn

De sterkte op lange termijn van S-Ply bladveren werd getest door IMA Materialforschung und Anwendungstechnik in Dresden in een Wöhler test. De resulterende Wöhler-curve geeft, afhankelijk van de afbuigspanning, het aantal aanvaardbare belastingscycli aan tot de verwachte vermoeiingsbreuk. Vanaf een belastingsverandering van 108 oscillatiecycli wordt uitgegaan van vermoeiingssterkte.

Kunststof in plaats van staal

Als materiaal voor bladveren heeft ons vezelcomposiet S-Ply® veel voordelen ten opzichte van staal:
Hoge elastische energieopslagcapaciteit (lage elasticiteitsmodulus) met hoge mechanische sterkte.
  • Evenwichtig veergedrag, aanzienlijk grotere specifieke veerwerking, hogere interne demping, 6 maal grotere opslagcapaciteit van elastische energie in vergelijking met verenstaal.
De afzonderlijke prepreg-lagen kunnen onder welbepaalde hoeken ten opzichte van elkaar worden georiënteerd.
  • De mechanische sterkte van het onderdeel, vooral tegen torsie, kan nauwkeurig worden geregeld. Ideale aanpassing van de bladveergeometrie en het materiaal aan de belasting.
Evenwichtige verhouding tussen mechanische sterkte en gewicht, hoge vermoeiingssterkte, corrosiebestendigheid, kerfslagsterkte, elektrische isolatie.
  • Maakt mechanisch en dynamisch zeer belastbare constructies mogelijk

S-Ply®: Scotchply, verder doordacht

De vezelcomposiet Scotchply™, ontwikkeld en gepatenteerd door 3M in 1954, wordt sinds 1974 door Prause Durotec verwerkt tot hoogwaardige bladveren. Vandaag de dag worden bladveren van het geoptimaliseerde vezelcomposietmateriaal wereldwijd door Prause Durotec geproduceerd en gedistribueerd onder de beschermde productnaam S-Ply®.

Product aanvraag  

Meer producten in de categorie Bladveren

Bladveren van vezelcomposietmateriaal (S-Ply® yellow)

Het standaardmateriaal van Prause Durotec voor bladveren van vezelcomposietmateriaal
Met vele voordelen ten opzichte van verenstaal: Grotere specifieke veerwerking, hoge interne demping en eve...

Bladveren voor de voedingsindustrie (S-Ply® blue)

Dit materiaal wordt gekenmerkt door zijn geschiktheid voor contact met levensmiddelen, met vergelijkbare mechanische eigenschappen als S-Ply® geel. Conform de relevante industrienormen is het m...