Catalogus

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

29.06.2023 01:06

Eppendorf-prijs voor jonge Europese onderzoekers 2023 gaat naar Maurice Michel, Zweden

Dit jaar reikt het Hamburgse life sciences bedrijf Eppendorf SE voor de 28e keer zijn prestigieuze onderzoeksprijs uit. De onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Prof. Reinhard Jahn koos Dr. Maurice Michel, Science for Life Laboratory, Karolinska Institutet, Stockholm, Zweden als de winnaar van de Eppendorf Award for Young European Investigators 2023.


Maurice Michel, geboren in 1986, ontvangt de prijs van 20.000 euro voor zijn onderzoek naar kunstmatige functies van DNA-reparatie-enzymen voor de behandeling van ziekten. Dr. Michel toonde aan dat binding van een kleine molecule aan de actieve plaats van een DNA-herstel enzym niet alleen de activiteit ervan verhoogt, maar het ook aanzet tot het uitvoeren van een reactie die niet voorkomt in het vrije eiwit, wat leidt tot verbeterd DNA-herstel na oxidatieve schade.


"Deze baanbrekende ontdekkingen kunnen vergaande toepassingen hebben in de behandeling van kanker of leeftijdsgerelateerde degeneratie", aldus de jury.

Maurice Michel: "Het is een enorme eer en ik voel me vereerd dat ik de Eppendorf Award 2023 heb gekregen. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de bijdrage en de geest van vele wetenschappers, of het nu collega's of medewerkers zijn, evenals mentoren en een ongelooflijke familie die ik de mijne noem. De prijs erkent het potentieel om enzymatische functies in levende cellen naar believen te manipuleren. Met behulp van organokatalysatoren op basis van kleine moleculen hebben we nieuwe biochemische reacties geïnstalleerd binnen een enzym en zijn we er zo in geslaagd om de base-excisieherstelroute te herschrijven. Ons onderzoek richt zich nu op een verbreding van deze technologiebasis door andere enzymen te onderzoeken en biochemische reactiepaden en hun biologische gevolgen te begrijpen. Het omleiden of verminderen van oxidatieve DNA-schade, afhankelijk van individuele behoeften, kan dienen als een nieuwe strategie voor de ontwikkeling van de precisietherapieën van de toekomst."


De prijsuitreiking vond plaats op 22 juni 2023 in het Advanced Training Center van het Europees Laboratorium voor Moleculaire Biologie (EMBL) in Heidelberg, Duitsland.



Meer informatie over inschrijvingsmodaliteiten, selectiecriteria en eerdere winnaars van de Eppendorf Award for Young European Investigators is te vinden op www.eppendorf.com/award.


Met de Eppendorf Award for Young European Investigators, die in 1995 werd ingesteld, eert Eppendorf SE uitmuntend werk in biomedisch onderzoek en ondersteunt het jonge wetenschappers in Europa tot de leeftijd van 35 jaar. De Eppendorf Award wordt uitgereikt in samenwerking met het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De winnaar van de Award wordt geselecteerd door een onafhankelijke commissie bestaande uit Prof. Reinhard Jahn (Max Planck Institute for Multidisciplinary Sciences, Göttingen, Duitsland), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Cambridge, UK), Madeline Lancaster (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK), Ben Lehner (Wellcome Sanger Institute, Cambridge, UK ; Center for Genomic Regulation PRBB, Barcelona, Spanje) en Laura Machesky (University of Cambridge, UK).



























Meer nieuws

Met de Mastercycler® X40 worden uw dagelijkse labroutines niet alleen betrouwbaar en efficiën...

Takara Bio Inc (Takara Bio) en Eppendorf SE, twee toonaangevende bedrijven in de biowetenschappelijke industrie, zijn verheugd hun samenwerking aan te kondigen in het kader van een strategische co-marketingovereenkomst.
promoties 01 september 2023 - 31 december 2023
Bij Eppendorf erkennen we de sleutelrol die plastic verbruiksartikelen spelen in het laboratorium. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat het in evenwicht brengen van de eisen van de moderne wetenschap met de zorg voor het milieu een belangrijke uitdaging is voor het beheer van een biowetenschappelijk laboratorium. Daarom volgen we het principe van 'Verminderen, Hergebruiken, Recyclen' waar en wanneer mogelijk en vertrouwen we in toenemende mate op het gebruik van biogebaseerde grondstoffen.

De Eppendorf Xplorer® en Xplorer plus pipetten met één kanaal zijn gecertificeerd met het ACT...

Omdat onderzoek en ontwikkeling een tijdrovende sector is, is er voortdurend behoefte aan tijdbes...