Catalogus

Maxon Motor AG

Maxon Motor AG

  • ISO 9001
  • ISO 14001
  • ISO 13485

Maxon Motor AG

  • ISO 9001
  • ISO 14001
  • ISO 13485

08.07.2023 01:07

Medische technologie die beweegt - Alain Berset bezoekt maxon

Sachseln/OW. - Sachseln juni 2023.

Alain Berset, voorzitter van de Zwitserse Confederatie, bezocht samen met staatsraad Erich Ettlin, voorzitter van de Commissie voor Sociale Zekerheid en Gezondheid (SGK), en andere collega's van de staatsraden de maxon-vestiging in Sachseln. Het doel van het bezoek was om inzicht te krijgen in een innovatief bedrijf dat actief is op het gebied van medische technologie.

Voorzitter Alain Berset ging in op de uitnodiging van Statenlid Erich Ettlin, die voorzitter is van de Commissie voor Sociale Zekerheid en Gezondheid en met zijn collega's op een tweedaagse retraite was in zijn thuiskanton Obwalden.

Aangezien maxon staat voor innovatief ondernemerschap en onder andere ook een belangrijke bijdrage levert op het gebied van medische technologie, was het een natuurlijke keuze voor de groep om een bezoek te brengen. CEO van de maxon groep Eugen Elmiger en Daniel von Wyl, site manager maxon Sachseln, presenteerden de geschiedenis en de ontwikkeling van het bedrijf, de bedrijfsgebieden en visies.

Levensreddende medische technologie

Een belangrijk aandachtspunt was de medische technologie. Tijdens de coronapandemie bijvoorbeeld draaide de productie van aandrijvingen voor ademhalings- en laboratoriumtestapparatuur op volle toeren. maxon had dus een belangrijke bijdrage geleverd tijdens de crisis. Eugen Elmiger benadrukte ook het belang van de divisie Medische Technologie, ook in termen van omzet. De CEO ziet de sector als een belangrijke groeimarkt en presenteerde verschillende toepassingen in medische technologie en robotica die de kwaliteit van leven verbeteren.

Ook intern heeft maxon de gezondheid van mensen natuurlijk hoog in het vaandel staan. Daniel von Wyl liet zien welke maatregelen worden genomen om medewerkers een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. Enkele voorbeelden van gezondheidsbevordering op de werkplek zijn regelmatige evenwichtsoefeningen, ergonomie op de werkplek als een belangrijk aspect, aangeboden veerkrachtworkshops, de implementatie van een slaapcampagne om mensen bewust te maken van gezond slapen, gratis griepvaccinaties, aanbiedingen voor sportactiviteiten, yogalessen en fitness en nu ook rustruimtes.

De connectie en het synergiepotentieel tussen medische en ruimtetechnologie, een ander belangrijk bedrijfsgebied voor maxon, was ook een onderwerp van gesprek: bijvoorbeeld als het gaat om het verwerken van het materiaal titanium voor ruimtetoepassingen, dat ook kan worden gebruikt in de implantologie vanwege de compatibiliteit met het menselijk lichaam.

Titanium, ook de naam van de grootste maan van Saturnus, zal ook het doel zijn van NASA's geplande Dragonfly ruimtemissie in 2027. Maxon motoren zullen aan boord zijn - een laatste blik in de toekomst.

Bezoek aan de afdelingen

Na de presentaties begon de rondleiding door het bedrijf, die langs de productieafdelingen en testlaboratoria leidde. De bezoekers konden de vooruitgang en technologie ervaren en kregen exclusief inzicht in de activiteiten in de cleanroom voor medische technologie, hielden de kleinste aandrijvingen voor vasculaire chirurgie en aandrijvingen met grote motoren voor gebruik in mobiliteit in hun handen. Vervolgens werden er simulaties gedemonstreerd in het testlaboratorium. Een draaiende maxon-motor van een geplande maanrovermissie werd bijvoorbeeld ondergedompeld in een container gevuld met vloeibare stikstof bij -196 graden Celsius en bleef zonder problemen draaien.

Na een gedetailleerde rondleiding door de productie werd het bezoek aangenaam afgesloten met een aperitief en een uitzicht op het meer van Sarnen. President Alain Berset bedankte Daniel von Wyl voor zijn lovende woorden over het liberale pandemiebeleid van Zwitserland.

Meer nieuws

Aandrijfspecialist maxon presenteert op de Hannover Messe (17.04.-21.04.2023) nieuwe highlights en publiceert de productcatalogus 2023/2024 met meer dan 600 pagina's. Hoogtepunten zijn de gloednieuwe ECX PRIME 6 en de nieuwe bouwgroottes 65 en 85 in de serie EC frameloze DT-motoren.
NASA stuurt binnen enkele weken zijn vijfde rover naar Mars. Deze gaat bodemmonsters verzamelen die later op aarde worden geanalyseerd. De rover beschikt ook over een helikopter die voor het eerst vluchten op de rode planeet zal uitvoeren. De precisiemotoren van maxon vervullen hierbij meerdere taken die van doorslaggevend belang zijn voor de missie.
De succesvolle groeistrategie wordt voortgezet
Over twee jaar stuurt het ruimteagentschap NASA een nieuwe rover naar de rode planeet. Alleen deze keer inclusief een kleine helikopter die de eerste luchtfoto's van Mars gaat nemen. De rotors worden bestuurd door de robuuste gelijkstroommotoren van maxon.

06.12.2017 00:00

Oneindig koppel
De EC-i 52 gelijkstroommotor van maxon motor

De nieuwe borstelloze DC motoren van maxon l...