Catalogus

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

Supfina Grieshaber GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015

12.02.2024 14:02

Autonome productie - een hele industrie moet een inhaalslag maken

De wentellagerindustrie loopt achter als het gaat om autonome productie

Steeds minder mensen moeten steeds meer produceren. Dit is al een lang bestaande trend uit het verleden die zich in de toekomst zal voortzetten. Het zal zelfs een essentiële noodzaak worden. De huidige productieconcepten in de wentellagerindustrie vereisen hooggekwalificeerd personeel, zelfs of vooral wanneer ze verregaand geautomatiseerd zijn. Mensen zijn nodig voor bediening, instelling en optimalisatie.

Maar wat gebeurt er als mensen simpelweg niet meer beschikbaar zijn?

Een vaststelling die overal ter wereld kan worden gedaan, om verschillende redenen, is personeelstekort. Of het nu gaat om een gebrek aan opleiding, concurrentie tussen bedrijven of gewoon een hele generatie die niet in een traditionele productieomgeving wil werken, het resultaat is hetzelfde.

Omdat dit probleem niet alleen de lagerindustrie treft, maar ook alle andere industrieën en sectoren, is er de afgelopen jaren een snelle toename in ontwikkeling geweest. Autonome productie is al lang standaard in veel industriële sectoren. In de wentellagerindustrie is het echter nog weinig of niet aanwezig. Hier moet de productieomgeving voor wentellagercomponenten een inhaalslag maken om op lange termijn concurrerend te blijven.

De redenen hiervoor zijn tot nu toe de speciale vereisten van de industrie. Hoge flexibiliteit, diversiteit van onderdelen met kleine batchgroottes en hoeveelheden hebben tot nu toe geleid tot conventionele productiestructuren. Vooral in het segment industriële lagers. Hoewel er veel is geïnvesteerd in automatisering, betekent automatisering niet noodzakelijkerwijs autonoom. Autonome systemen zijn ook geïmplementeerd in individuele gevallen, maar dit heeft meestal geleid tot zeer complexe technische oplossingen.

Als je iets verder kijkt dan alleen de industriële omgeving of industriële productie, wordt deze megatrend nog duidelijker. De logistieke sector loopt voorop met autonome distributiecentra. Of we kijken naar de landbouw, waar autonome oogstmachines al lang ontwikkeld en gebruikt worden. Hetzelfde of zelfs meer bereiken met minder mensen is de gemene deler.


Consequente ontwikkeling speelt in op megatrend

Supfina Grieshaber is al tientallen jaren leverancier en ontwikkelingspartner van de internationale wentellagerindustrie en heeft veel trends uit het verleden mede vormgegeven. Het lag daarom voor de hand dat Supfina zich ook met dit trendthema zou bezighouden. Om de productieketen van een wentellagerring in kaart te brengen, moet ook het superfinishingproces op een autonome manier in kaart worden gebracht. En juist in deze processtap van het superfinishen ontstaan bijzondere hordes bij de implementatie. Uitgangspunt voor Supfina waren ook bestaande oplossingen, zoals de beproefde series RacePro en RaceFlex. Hoewel deze zeer flexibel kunnen worden ingezet en ook een hoge mate van automatisering hebben, zijn deze machines zo ontworpen dat de mens een centrale rol speelt. Instelprocessen, productieprocessen zoals gereedschapswissels en interactie met het besturingssysteem zijn geoptimaliseerd voor de operator.

Dit zijn machines die passen in de hedendaagse productiestructuur, maar niet voldoen aan de eisen van een autonome aanpak.

De Supfina Race Modular serie is daarom een nieuwe toevoeging aan het portfolio. In zeer nauwe samenwerking met onze klanten is deze systeemoplossing systematisch ontwikkeld voor autonome en onbemande werking. Alle belangrijke productieprocessen zijn geautomatiseerd. De batchwissel of het mechanische instelproces, de gereedschaps- of steenwissel in de productie en de klassieke componenthandling worden 24/7 zonder operator in kaart gebracht. De naam van de serie weerspiegelt al het modulaire ontwerp, waarmee een groot aantal functies in kaart kan worden gebracht. Dit komt op zijn beurt tegemoet aan de uiteenlopende procesvereisten met betrekking tot de verschillende soorten wentellagers. De configuratie kan worden aangepast aan lageruitvoeringen zoals cilinderrollagers, kegellagers, tweerijige tonlagers of kogellagers en kan op elk moment toekomstgericht worden uitgebreid.

Om de bovengenoemde functionaliteit technisch te realiseren, is de machine uitgerust met voorzieningen die het hele proces in de praktijk mogelijk maken. Machine-elementen zoals de werkstukaandrijving, blokhouder, centreersysteem en werkstukhandling zijn ontworpen met automatisch bediende interfaces. Deze en de bijbehorende elementen kunnen worden verwijderd van en teruggebracht naar de machine met behulp van een 6-assige robot. De robot speelt dus een centrale rol in de realisatie. Een robot alleen is echter niet voldoende. Alleen door de robot en de verwerkingsmachine samen te voegen tot één geheel kan een werkbare oplossing worden gecreëerd.

Last but not least speelt ook de volledige datacommunicatie een beslissende rol. Als er geen operator is die het werkstuk en de verwerkingsgegevens kan invoeren op de controller, moeten deze gegevens via interfaces worden doorgegeven aan de IT-infrastructuur.


Relevantie gaat veel verder dan Superfinish

Voor de gebruiker van een dergelijk systeem kan een Superfinish-machine echter niet geïsoleerd worden bekeken. De interactie tussen de machine die de laatste bewerkingsstap uitvoert en de hele productielijn of -cel is cruciaal. Bovendien moeten operationele en logistieke processen ook worden meegenomen in de planning van een dergelijke productiestructuur. Hoe werkstukken en gereedschappen beschikbaar worden gesteld aan het systeem zijn slechts enkele voorbeelden van belangrijke kwesties die verder gaan dan de machine zelf.

Als we al deze onderwerpen vanuit het huidige perspectief bekijken, lijkt een zeer flexibele en autonome wentellagerproductie een zeer grote sprong in de toekomst. Voor sommigen zal deze sprong te ver lijken. Maar sommige bedrijven hebben deze reuzensprong in de toekomst al gemaakt en de eerste machines uit de Supfina Race Modular serie zijn al geleverd.

Tot slot moet gezegd worden dat het vormgeven van deze verandering in de wentellagerindustrie de inzet vereist van een hele industrie, inclusief de bijbehorende machinebouwsector.

Meer nieuws

19.01.2024 03:00

Supfina is Heldenklant 2024

Supfina is Hero Customer 2024 binnen het Siemens Solid Edge CAD systeem.

Supfina heeft...

"Als een van de toonaangevende aanbieders van oplossingen voor oppervlakteafwerking zal het Supfina team een innovatie - de Supfina Fact superfinishing machine - presenteren aan geïnteresseerden op de Global Industrie van dit jaar in Lyon, Hal 4 Stand C156."
"Als een van de toonaangevende aanbieders van oplossingen voor oppervlakteafwerking zal het Supfina team op de Grindtec in Leipzig dit jaar in Hal 5 Stand E04 belangstellenden individueel adviseren over alle zaken die betrekking hebben op het slijpen van dubbele oppervlakken."
Ja, en meerdere keren!
"Oplossingen voor zeer nauwkeurige oppervlakteafwerking" - dit is het motto van Supfina's 132 m² grote stand C10 in hal 10 op de GrindingHub van 17 tot 20 mei in Stuttgart.

06.12.2021 02:00

Supfina is uitstekend ...
Supfina won dit jaar de 3e plaats bij de ife Award 2021 "Innovationspreis Losgröße 1+".