Catalogus

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

ZEISS PRISMO CMM van de nieuwe generatie verkort de duur van het meetprogramma met 74 procent

ZEISS en Starrag betreden een nieuw tijdperk van kwaliteitsborging in de lucht- en ruimtevaartindustrie

ZEISS demonstreert de prestaties van de nieuwe ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis als onderdeel van een pilotproject bij Starrag: Uitgerust met het ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications-pakket scoort de CMM met zijn hoge meetnauwkeurigheid en hoge productiviteit. De aanzienlijk verminderde definiëringstijd van de draaitafelas met 80% en de geoptimaliseerde interactie met de ZEISS CALYPSO software zijn slechts enkele van de vele voordelen.

De Starrag Group, met hoofdkantoor in Rorschacherberg, Zwitserland, produceert bewerkingscentra voor productieoplossingen die werken met turbineschoepen, blisks en andere componenten. Toepassingen in de luchtvaartindustrie zijn een belangrijk aandachtspunt. Precisie is cruciaal in deze industrie en de eisen voor meetnauwkeurigheid zijn de laatste jaren veel strenger geworden. De groeiende en zeer diverse behoeften van klanten wereldwijd vereisen dat Starrag zeer efficiënte metingen levert, die zeer snelle, zeer nauwkeurige en gemakkelijk reproduceerbare resultaten opleveren.

In dit pilotproject werd de ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis gebruikt in het testlaboratorium om cruciale en veeleisende metingen uit te voeren. Starrag was zeer onder de indruk van de meetresultaten. Roland Ziltener, hoofd Kwaliteitsmanagement bij Starrag, vat het in een notendop samen: "Traditioneel is nauwkeurigheid traag in meettechnologie. Maar met de ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis met ZEISS CMM Acceleration Mode voor Aerospace-toepassingen is precies het tegenovergestelde het geval", legt Ziltener lachend uit: "Zijn klanten reageren altijd met "fascinatie en lichte schok" als ze zien hoe nauwkeurig en snel deze nieuwe generatie CMM werkt.

Roland Ziltener Hoofd Kwaliteitsmanagement, Starrag Group Snelheid en nauwkeurigheid waren enigszins tegenstrijdig, totdat we de nieuwe generatie ZEISS PRISMO fortis installeerden.
Een nieuwe benadering voor draaitafeltoepassingen
De ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis is uitgerust met een zeer dynamische draaitafel, die de meettijden aanzienlijk verkort. Het ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications-pakket combineert ook de twee draaitafelmeetopties ZEISS VAST Draaitafel (ZVR) en ZEISS VAST Draaitafelas (ZVRA). Door de positioneersnelheid van de draaitafel en de snelheid van de asdefinitie te verbeteren, bieden ze een nieuwe benadering voor draaitafeltoepassingen. ZVRA reduceert de asdefinitietijd van 60 naar 12 seconden. Dit betekent een opmerkelijke tijdsbesparing van 80% in een proces dat Starrag voor elk werkstuk uitvoert. De hogere positioneersnelheid betekent ook dat er minder tasters nodig zijn. Dit betekent dat metingen niet alleen sneller, maar ook flexibeler zijn. Op het gebied van wederzijdse ondersteuning wisselden ZEISS en Starrag geometriegegevens uit en werkten ze samen om effectieve contourbewakingsoplossingen te ontwikkelen die moeilijke geometrieën nog beter kunnen verwerken. ZEISS assisteerde Starrag ook in de praktijk met training en ondersteuning.

De implementatie van de nieuwe oplossing op locatie verliep soepel. In deze context kon Starrag ook terugvallen op zijn jarenlange ervaring met de ZEISS CALYPSO software. Eenvoudige teach-in programmering van contouren is bijvoorbeeld al gegarandeerd en volgens Ziltener was het vertrouwd raken van het team met de nieuwste softwareversie en de verschillende upgrades van de nieuwe ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis "helemaal niet moeilijk". Starrag vertrouwt niet alleen op eenvoudige pass/fail-evaluaties van de werkstukken, maar ook op feedback van hoge kwaliteit om de machineprestaties te bepalen: ZEISS CALYPSO voldoet aan deze eisen door zeer nauwkeurige en herhaalbare resultaten te leveren, terwijl het ook de gegevens en grafieken levert die nodig zijn voor verdere ontwikkeling. Door eenvoudigweg de resultaten te analyseren, vergemakkelijkt de software de communicatie tussen Starrag en de leveranciers omdat het een "zeer goede basis voor discussie" biedt met betrekking tot afwijkingen en oplossingen.

Metingen nu 74% sneller met voldoende nauwkeurigheid
Bovenal heeft het proefproject een duidelijke toename in productiviteit laten zien. Ziltener merkt op dat Starrag meer componenten kan meten in minder tijd en "met dezelfde nauwkeurigheid als voorheen". Het duidelijkste voorbeeld van de productietoename is dat Starrag 74% minder tijd nodig heeft om het standaardprogramma voor het meten van turbinebladen te voltooien. Vroeger duurde het programma 4 minuten en 30 seconden, met de nadruk op herhaalbaarheid. Tegenwoordig duurt het slechts 70 seconden om nauwkeurige en reproduceerbare resultaten te leveren. Dit geeft het bedrijf meer flexibiliteit bij het selecteren van de te meten parameters en werkstukken. Met het grote aantal turbinebladen en profielen dat gemeten moet worden, worden de voordelen aanzienlijk vergroot. Ziltener legt uit dat de nieuwe generatie ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis met zijn hoge meetnauwkeurigheid bij hoge snelheid "alle eindklanten ter plaatse verbaast", omdat deze twee eigenschappen voorheen altijd als tegenstrijdig werden beschouwd.

Volgens Ziltener levert de nieuwe ZEISS PowerSaver functie "een enorme bijdrage aan ons vermogen om energie te besparen" - een duurzaamheidsvoordeel dat des te belangrijker is met het oog op de huidige energiecrisis. ZEISS PowerSaver is eenvoudig te bedienen en hoeft maar één keer te worden geprogrammeerd. Deze functie reduceert het verbruik tot nul tijdens door de gebruiker gedefinieerde stilstandtijden en draait automatisch op de achtergrond. Met het nieuwe lasergebaseerde systeem kan de snelheid automatisch worden verlaagd in geval van gevaar en vervolgens weer worden verhoogd.
Deze combinatie van veiligheid en prestaties zorgt voor een hoog niveau van operationele veiligheid, wat natuurlijk een belangrijke prioriteit is bij Starrag. Laden en bediening zijn daarom niet alleen veilig, maar ook ongecompliceerd en gemakkelijk voor het bedienend personeel. Last but not least maakt de nieuwe generatie van de ZEISS PRISMO familie indruk met tal van ergonomische innovaties, zoals een slanker bedieningspaneel met een speciale houder voor een betere hantering van het werkstuk en een algehele verbeterde toegankelijkheid.

Met de ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis met ZEISS CMM Acceleration Mode voor Aerospace-toepassingen richt Starrag zich op verder langetermijnsucces in kwaliteitsborging. Voor het bedrijf is het niet alleen een kwestie van bepaalde resultaten behalen voor een specifiek werkstuk. "We moeten deze resultaten en gegevens kunnen interpreteren" en ze vervolgens "kunnen bespreken met onze interne en externe partners", zegt Ziltener. Met de ZEISS CALYPSO software ondersteunt het proefproject de eenvoudige documentatie en visualisatie van de resultaten, zelfs door niet-deskundigen. Het meerlagige concept van de ZEISS CALYPSO software maakt deze functies toegankelijk voor een breed scala aan mensen. Tegelijkertijd biedt de software ook meer gedetailleerde opties voor meer gespecialiseerde gebruikers. Conclusie: Starrag heeft met dit proefproject al een nieuwe standaard gezet op het gebied van kwaliteitsborging. De nauwe samenwerking met ZEISS, die gebaseerd is op wederzijdse uitwisseling, biedt veel ontwikkelingspotentieel voor de toekomst.

Meer nieuws

Blijf up-to-date in de dynamische wereld van de auto- en elektromobiliteitsindustrie! Krijg exclu...

26.03.2024 01:05

Diamond!Scan® van ZEISS

Diamant voor metrologisten

U wilt een taster die geen materiaalophoping vertoont, zel...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Voor zware, grote en volumineuze componenten


Toe...

Digitaal evenement van 15 tot 19 april 2024

Temperatuur beïnvloedt alle componenten die betrokken zijn bij het meetproces. Het verschillende...

ZEISS PRISMO is al meer dan 30 jaar een van de nauwkeurigste CMM's op de markt en bereikt betrouw...