Catalogus

Franke GmbH

Franke GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

Franke GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

26.03.2024 02:03

Geen ruimte is geen argument

In de wereld van lagertechnologieën staat een innovatieve oplossing in de schijnwerpers: het draadlooplager.

Het belangrijkste verschil tussen een conventioneel kogellager en een draadlager zit in de loopringen. In een draadlooplager rollen de wentellichamen niet over massieve huisringen, maar over geharde draden. De flexibiliteit van dit principe maakt het mogelijk om vrijer en eenvoudiger te ontwerpen om betere producten te ontwikkelen.

Daarom bieden draadlagers een aantal voordelen die niet over het hoofd gezien kunnen worden.

Vergelijking van principes

Traditionele wentellagers zijn vaak log en zwaar en nemen onnodig veel ruimte in beslag in het ontwerp. Draadlagers daarentegen zijn compact en bieden zowel extern als intern ruimtebesparing voor uw componenten. Dit is vooral nuttig voor toepassingen zoals robots, waar elke centimeter telt, of voor de integratie van interne kabeldoorvoeringen.

Dit kan op indrukwekkende wijze worden aangetoond aan de hand van het voorbeeld van het lagerelement van het type LER.

Afbeelding nr. 2
Ontwerpvoorbeeld 1: Franke-draadlooplager type LER met directe aandrijving.
De compacte inbouwruimte maakt extreem dunwandige ontwerpen mogelijk. De belasting wordt volledig gecompenseerd door het LER-lagerelement.


Afbeelding nr. 3:
Ontwerpvoorbeeld 2: Draadlooplager type LER in de behuizing van een lichtgewicht lager voor antennedraaiing.
Weinig ruimte nodig door directe integratie in de behuizing. Verdere voordelen zijn de hoge stijfheid en de ongevoeligheid voor trillingen en temperatuurschommelingen.


Draadlagers passen zich aan uw eisen aan

Een unieke eigenschap van draadlagers is de mogelijkheid om alle belastingen te laten opnemen door ingevoegde loopdraden. Dit maakt een vrije materiaalkeuze en ontwerp van de omringende constructie mogelijk. Van staal en roestvrij staal tot aluminium, kunststof en zelfs 3D-geprinte materialen: draadlagers passen zich naadloos aan aan verschillende vereisten. Ze bieden niet alleen draagvermogen en stijfheid, maar maken ook dunwandige geometrieën met voldoende sterkte mogelijk, wat de mate van vrijheid in het ontwerp vergroot.

Denken aan de toekomst

Bij draadlagers is het vaak voldoende om alleen bepaalde onderdelen zoals loopbanen, wentellichamen en kooien te vervangen om het lager weer volledig functioneel te maken.

Vooral bij complexe behuizingsonderdelen met een ingewikkelde geometrie of gemaakt van hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal, tonen dergelijke revisies snel hun voordelen.

Zelfs bij conventionele draaikransen kan het vervangen van het draadlooplager tot 60% kosten besparen in vergelijking met de aankoop van een nieuw compleet lager.

Meer nieuws

Franke GmbH is sinds 1954 gevestigd in de Obere Bahnstraße in Aalen. Gebaseerd op de uitvin...

Eenvoudige bediening en een goed ontwerp: Het jonge bedrijf Sachs Products hecht bijzonder veel b...

De Spaanse fabrikant van verpakkingsmachines Mespack is een specialist voor flexibele verpakkinge...

Een uitdaging wordt een succesverhaal: Na eerder met verschillende leveranciers aan een oplossing...