Catalogus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.05.2024 01:05

Actie, TUBUS! Structurele dempers van ACE op filmsets

Wat stuntmannen zijn voor filmsterren, zijn de structurele dempers van TUBUS voor dure filmcamerasystemen: ze nemen alles aan tijdens actiescènes en bieden ook preventieve bescherming tegen ongelukken. In tegenstelling tot stuntmannen zijn deze solid-state dempers van ACE onbeschadigd bestand tegen meer dan een miljoen harde klappen en trillingen. Reden genoeg voor de filmtechnici van IDEA VISION GmbH om deze dempers een belangrijke rol te geven.

"Niets is zo goed dat het niet verbeterd kan worden", zegt Mark Fellinger van IDEA VISION GmbH. Het bedrijf uit Kolbermoor in Beieren ontwikkelt, ontwerpt en verkoopt mechanische en elektronische systemen voor onder andere de filmindustrie. IDEA VISION is ook gespecialiseerd in gestabiliseerde cameraplatforms. "We richten ons op een mix van Duitse kwaliteitsnormen, maximale flexibiliteit bij de toepassing, eenvoudige bediening en snelle bevestiging aan een grote verscheidenheid aan dragers," beschrijft Fellinger het bedrijf. Deze kenmerken kunnen ook worden toegepast op het werk van ACE Stoßdämpfer GmbH uit Langenfeld, dus de samenwerking tussen de twee bedrijven in het geval van de Hybris Schokdemper van IDEA VISION komt niet als een verrassing.


Probleem: camerabewegingen soepeler en minder schokkerig maken
Hybris Schokdempers zijn ontworpen voor onder- of overhangend gebruik van professionele filmcamera's, gemotoriseerde gimbals of gestabiliseerde camerakoppen. Met dit 14 kg zware stabilisatiesysteem kunnen professionele camerateams trillingen en schokken compenseren die optreden bij het filmen tijdens het besturen van auto's, motoren of boten. Een instelbare lineaire inductierem en een veersysteem vormen een stabiel platform voor het filmen met de Hybris schokdempers. Dankzij de bediening die kan worden geconfigureerd en aangestuurd via een app, kan het systeem contactloos worden bediend, werkt het zeer nauwkeurig en is het bovendien slijtagevrij en weersonafhankelijk. De rem- en dempingsprestaties zijn uiterst nauwkeurig dankzij het magnetische wervelstroomprincipe en voorkomen directe mechanische belasting van alle onderdelen van het systeem en de bijbehorende componenten zoals gimbals of camera's. Deze kunnen tussen de 1 kg en 40 kg wegen. Deze kunnen tussen 1 kg en 40 kg wegen en worden gedempt door de Hybris schokdemper over een veerweg van 46 cm. Omdat het systeem vaak wordt gebruikt in ruwe omgevingen, zoals oneffen terrein, op zee en op racecircuits, zochten de ontwerpers naar extra demping. Dit moest zorgen voor een zachte stop aan het einde van de veerweg en zo ook het stabiele beeld van de camera in stand houden. Het gewenste dempingselement moest ook worden gebruikt om de maximale veerweg te beperken wanneer camerateams op hobbelig terrein vlak boven de grond wilden filmen. In dit geval was het doel om ongewenste impact van het hele systeem te voorkomen.


Oplossing: Advies en tests leiden tot geschikte structurele dempers

ACE werkt normaal gesproken samen met klanten om de juiste dempingsoplossing te bepalen op basis van ontwerpgegevens. Veel standaardoplossingen kunnen ook worden ontworpen met behulp van de berekenings- en configuratietools op de website van ACE: www.ace-ace.de/de/berechnungen.html. Omdat bij het filmen echter apparatuur met verschillende gewichten wordt gebruikt en geen twee camerabewegingen hetzelfde zijn, werd het in dit speciale geval al snel duidelijk dat er niet alleen een hoogwaardige dempingsoplossing nodig was, maar ook een flexibele leverancier. Het werd al snel duidelijk dat ACE beide kon leveren. Mark Fellinger in Kolbermoor kon geen contact opnemen met een technische expert van het Duitse verkoopnetwerk van het bedrijf uit Langenfeld. In plaats daarvan kwam Hans-Jürgen Greindl, de ACE-verkoopingenieur die verantwoordelijk is voor Oostenrijk, naar hem toe omdat zijn reis vanaf de ACE-locatie in Linz het kortst was. Toen een test met kleine schokdempers hem niet helemaal tevreden stelde, had Hans-Jürgen Greindl het juiste idee: "Nadat ik de lichtgewicht aluminium-titanium frames van de Hybris schokdempers had gezien, was het duidelijk dat onze TUBUS structurele dempers er ook snel en eenvoudig op konden worden geschroefd voor elke bocht, vrijwel op maat gemaakt."De structurele dempers, TUBUS genoemd vanwege hun buisachtige vorm, zijn een ideaal alternatief voor hydraulische kleine en industriële schokdempers wanneer de vertraging niet absoluut lineair en precies hoeft te zijn. TUBUS zijn verkrijgbaar als schokdempers in meer dan 140 verschillende versies van ACE en worden gebruikt om massa's af te remmen, vooral onder extreme bedrijfsomstandigheden. "Met een levensduur van meer dan een miljoen belastingscycli zijn ze ook geschikt voor het grote aantal schokken dat kan worden verwacht, aangezien individuele shots en sequenties op filmsets in het bijzonder vaak moeten worden herhaald," benadrukt Hans-Jürgen Greindl.

Van de vele verschillende dempers van co-polyester elastomeer kozen de partners voor de radiale versies. Deze hebben het voordeel dat ze bijzonder zacht afremmen en zo voor de gewenste vloeiende beelden zorgen. Ze zijn verkrijgbaar met slagen van 17 mm tot 60 mm en kunnen dankzij hun compacte ontwerp gemakkelijk worden geïntegreerd in bestaande constructies. De kleine onderdelen kunnen energieën absorberen van 1,2 Nm/slag tot 146 Nm/slag. Om niet alleen een goed resultaat, maar het ideale resultaat te bereiken, werkte het team nauw samen om de TR83-50 te vinden die uiteindelijk werd gebruikt. Zoals alle vertegenwoordigers van deze familie zijn ze onderhoudsvrij en montageklaar, warmen ze nauwelijks op en zorgen ze daarom voor consistente dempingsprestaties. Met een slag van 50 mm bieden ze nu dempers voor alle camerabewegingen die bestand zijn tegen individuele belastingen met een energieabsorptie tot 45 Nm/slag. De tevreden Mark Fellinger ziet het motto van IDEA VISION GmbH bevestigd: "Niets is zo goed dat het niet kan worden verbeterd." En we kunnen uitkijken naar actiescènes uit films die zijn opgenomen met behulp van de Hybris schokdempers.

Meer nieuws

In het Technorama van het Zwitserse Science Center bieden 500 experimentele stations bezoekers de...

Sportwetenschappers gebruiken ook hydraulische machine-elementen in hun ontwerpen. Vooral bij het...

Het transport van het mRNA-vaccin tegen COVID-19 van Biontech/Pfizer is een echte logistieke uitd...

Naast maatsoftware en CAD-gegevens en simulaties, biedt ACE Stoßdämpfer GmbH ingenieur...

ACE Stoßdämpfer GmbH biedt ontwerpers nu niet alleen configuratie- en berekeningssoftw...

Digitalisering en lean management worden in veel bedrijven gezien als een welkome vermageringskuu...