Catalogus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

15.07.2024 01:07

COVID-19 vaccins vervoeren: veilig over heuvels en dalen met trillingsdempers

Het transport van het mRNA-vaccin tegen COVID-19 van Biontech/Pfizer is een echte logistieke uitdaging. Enerzijds vanwege de koelketens die in stand moeten worden gehouden, anderzijds omdat de ritten zo trillingsvrij mogelijk moeten zijn. GPS-Kärnten GmbH heeft hiervoor een interessante ontwerpoplossing geïmplementeerd met componenten van ACE Stoßdämpfer GmbH.

Mobiel operationeel COVID-vaccinatieteam voor kleine en middelgrote ondernemingen

Karinthië is de enige provincie in Oostenrijk waar de bevolking afneemt. Meer dan twee derde van de emigranten die in Oostenrijk blijven, is tussen de 15 en 34 jaar oud. Dit blijkt uit een onderzoek [1] van de Hogeschool Karinthië. De meesten van hen verhuizen naar Wenen en Stiermarken. Dit betekent dat Karinthië in het bijzonder te maken heeft met een vergrijzende plattelandsbevolking. Dit zorgt ook voor bijzondere uitdagingen als het gaat om immunisatie tegen het SARS-CoV-2 virus. Vanwege de bekende lasten van de coronapandemie werd een groot aantal maatregelen geïmplementeerd om gemakkelijke toegang tot COVID-vaccinaties voor zoveel mogelijk delen van de bevolking mogelijk te maken, in overeenstemming met de geldende wetten, verordeningen, decreten en andere wettelijke vereisten. Daarom werd het idee geboren om ook de bevolking op de werkvloer te bereiken. Daartoe werd een mobiele vaccinatiebus in gebruik genomen voor kleine en middelgrote ondernemingen met minder dan 100 werknemers. Deze vaccinatiebus kon door in aanmerking komende werkgevers worden aangevraagd voor de 1e, 2e, 3e en 4e vaccinatie van hun werknemers.


Toen het GPS-team aan het idee begon te werken, was een van de doelen om de goed gekoelde Biontech-doses zo trillingsvrij mogelijk te vervoeren. Anders zou de structuur van de lipide nanodeeltjes in het vaccin vernietigd kunnen worden, wat zou kunnen leiden tot het samenklonteren van liposomen en onnauwkeurigheden bij het doseren [2]. Aangezien de dosering van het Biontech-product slechts 30 µg is, kunnen kleine fouten grote gevolgen hebben. Om dit te voorkomen, werd een zoektocht op internet gestart. Bij het zoeken naar trillingsdempers stuitte het team op de website van ACE Stoßdämpfer GmbH. De meeste klanten van het bedrijf uit Langenfeld komen uit de handling- en automatiseringsindustrie, de voedingsmiddelenindustrie, de medische technologie, de auto-industrie en de meubelindustrie. In deze en andere industrieën is de normale procedure voor het bepalen van ontwerpcomponenten het berekenen van een oplossing op maat op basis van een groot aantal karakteristieke gegevens. Het bijbehorende ontwerp wordt uitgevoerd door de specialisten uit Langenfeld of met behulp van een configuratie- of ontwerptool, waarvan ACE er verschillende gratis aanbiedt op deze link:
www.ace-ace.de/de/berechnungen.html

De software is zo eenvoudig en intuïtief gehouden dat de ideale componenten binnen korte tijd worden voorgesteld en 24 uur per dag kunnen worden besteld dankzij een aangesloten online winkel. In Oostenrijk liep het in dit geval om verschillende redenen anders.

ACE draagt bij aan de strijd tegen de pandemie


Het GPS-team besloot het ontwerp niet zelf online uit te voeren. Daarom werd er direct contact gelegd met Hans-Jürgen Greindl van ACE. De sales engineer verantwoordelijk voor Oostenrijk maakte niet alleen indruk met zijn snelle reactie en deskundig advies, maar verraste het GPS-team ook door de trillingsdempers die hij online had bepaald binnen korte tijd gratis te leveren: "Normaal gesproken ondersteunen wij als bedrijf en onderdeel van de STABILUS Group beroepsopleidingen en technische universiteiten en hun studenten op deze manier, zodat de volgende generatie academici zich al in een vroeg stadium kan oriënteren op het gebied van trillingstechnologie of dempingsoplossingen. Overigens leiden dit en onze INNOVACE studentenwedstrijd regelmatig tot nieuwe benaderingen en producten," legt hij uit, waarbij hij opmerkt dat in dit geval het liefdadigheidsdoel van GPS en het doel om de pandemie te bestrijden de doorslag gaven.


GPS zorgde op zijn beurt voor een verrassing voor de ACE expert: "Met een geschat totaalgewicht van minder dan 100 kg voor de te kalmeren structuur, dacht ik aan montage op vier CM-VSC1-2-M8 cup mounts. Toen het GPS-team echter in totaal 8 van deze trillingsdempers voor zwaar gebruik bestelde, ging ik ervan uit dat twee koelkasten gevuld met vaccindoses gekalmeerd zouden moeten worden. Het feit dat GPS in plaats daarvan een dubbel opslagsysteem realiseerde, verraste me in eerste instantie, maar laat zien hoe serieus het probleem van de lipide nanodeeltjes, die niet vernietigd konden worden tijdens transport, werd genomen." Dit resulteerde in een sandwichconstructie in de GPS-werkplaatsen onder het motto: We play it very, very safe!

Trillingsdempers tegen trillingen en schokken


De door ACE geleverde bekerbevestigingen beschermen constructies en componenten van allerlei aard effectief tegen trillingen en schokken. Normaal gesproken zijn de belastingen echter inherent aan het systeem, d.w.z. ze worden veroorzaakt door de structuur van een algemene constructie, de afmetingen en de afmetingen van de aandrijvingen of andere trillingsbronnen die de trillingen veroorzaken. In het geval van het mobiele vaccinatiestation van GPS worden de trillingen en schokken echter veroorzaakt door het rijden over kasseien, stoepranden en kuilen en zijn ze dus onvoorspelbaar. Daarom koos GPS ook voor dubbele lagers. Met een eigenfrequentie van 16 Hz tot 35 Hz en een belastingsbereik van 3 kg tot 16 kg per opslagpunt van de koelkast werd al rekening gehouden met een buffer. Door de waarden te verdubbelen, was het mogelijk om van de entmobiel bijna een draagstoel te maken. Hierdoor werd geen van de monsters onbruikbaar tijdens het transport. De scheurvaste bescherming van de machine-elementen is hiervoor belangrijk wanneer het er ruig aan toe gaat op het platteland. Hun kleine formaat was een positief neveneffect voor de sandwichoplossing die werd geïmplementeerd. In dit geval speelden de vrij te kiezen inbouwposities, die naar wens ook in X-, Y- of Z-as kunnen worden gekanteld en vormgegeven, echter geen rol.


Deze compacte helpers zijn standaard verkrijgbaar met neopreen of natuurrubber als dempingsmateriaal, maar kunnen ook worden bekleed met siliconen voor een hoge demping bij extreme temperaturen of zeer zware schokken. De trillingsdempers kunnen worden gebruikt voor alle soorten belastingen in de duw-, duw- en trekrichting en zijn verkrijgbaar met een centrale schroefdraad of doorgaand gat. Samen zijn GPS en ACE er zo in geslaagd om een laagdrempelige vaccinatieservice naar afgelegen hoeken van de provincie Karinthië te brengen.

Meer nieuws

In het Technorama van het Zwitserse Science Center bieden 500 experimentele stations bezoekers de...

Sportwetenschappers gebruiken ook hydraulische machine-elementen in hun ontwerpen. Vooral bij het...

Naast maatsoftware en CAD-gegevens en simulaties, biedt ACE Stoßdämpfer GmbH ingenieur...

ACE Stoßdämpfer GmbH biedt ontwerpers nu niet alleen configuratie- en berekeningssoftw...

Wat stuntmannen zijn voor filmsterren, zijn de structurele dempers van TUBUS voor dure filmcamera...

Digitalisering en lean management worden in veel bedrijven gezien als een welkome vermageringskuu...