Catalogus

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

08.07.2024 01:07

Eppendorf-prijs voor jonge Europeanen

Onderzoekers 2024 gaat naar Clemens Plaschka, Oostenrijk

Hamburg, 28 juni 2024
Dit jaar reikt het in Hamburg gevestigde life sciences bedrijf Eppendorf SE voor de 29e keer zijn prestigieuze onderzoeksprijs uit. De onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Prof. Laura Machesky, Cambridge, UK, koos Dr. Clemens Plaschka, IMP - Institute of Molecular Pathology, Wenen, Oostenrijk, als winnaar van de Eppendorf Award for Young European Investigators 2024.
Clemens Plaschka, geboren in 1989, ontvangt de prijs van €20.000 voor zijn onderzoek naar de moleculaire machines die boodschapper-RNA produceren en exporteren. De prijs wordt toegekend als erkenning voor zijn baanbrekende ontdekkingen die de mechanismen van
mRNA-productie en maturatie blootleggen. Verschillende complexe cellulaire machines zijn betrokken bij de productie van mRNA, die de rijping en uiteindelijke export van mRNA van de kern naar het cytoplasma verwerken en regelen.

"Plaschka's structurele en mechanistische studies hebben fundamentele inzichten opgeleverd in hoe cellen genen tot expressie brengen, en zijn werk heeft implicaties voor menselijke ziekten waarbij mutaties optreden in belangrijke mRNA-verwerkingsmachines," aldus de jury.

Clemens Plaschka: "Ik ben zeer verheugd om de Eppendorf Award for Young European Investigators 2024 te ontvangen. Deze prijs is een speciale erkenning voor ons zeer gemotiveerde onderzoeksteam wiens inspanningen dit mogelijk hebben gemaakt. Ik ben ook erg dankbaar voor de uitstekende ondersteuning van het IMP en Boehringer Ingelheim, het
ERC, onze collega's in het Vienna BioCenter en daarbuiten, en mijn familie. De prijs erkent onze bijdragen aan het blootleggen van de structurele mechanismen waarmee een menselijk mRNA wordt gevormd. Er zijn echter nog veel vragen onbeantwoord. In de komende jaren kijken we ernaar uit om de moleculaire processen die regelen hoe een mRNA wordt gevormd en vernietigd, verder te begrijpen."
Naast de winnaar van de Eppendorf Award 2024 werden twee finalisten geëerd.
Irma Querques, assistent-professor en groepsleider bij de Max Perutz Laboratoria aan de Universiteit van Wenen, ontvangt de prijs voor haar werk aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor transposon-gemedieerde genetische manipulatie en het blootleggen van de structurele basis voor CRISPR-geassocieerde transpositie. "Querques' werk biedt niet alleen nieuwe mechanistische inzichten in hoe deze mobiele eenheden plaats-specifieke insertie mogelijk maken, maar ook nieuwe programmeerbare strategieën voor gerichte genetische modificatie," aldus de jury.
Phong Nguyen, PostDoc aan het Hubrecht Instituut in Utrecht, wordt geëerd voor zijn onderzoek naar de moleculaire en cellulaire mechanismen van hartregeneratie. Hij ontdekte een gedetailleerde opeenvolging van moleculaire gebeurtenissen die de afbraak en reconstructie van structurele elementen in de hartspier regelen, waardoor cellen zich kunnen vermenigvuldigen en weer functioneel kunnen integreren in het beschadigde hart. De jury merkte op dat zijn ontdekking een fundamenteel inzicht geeft in de biologie van weefselregeneratie en nieuwe doelen biedt voor toekomstige therapeutische benaderingen van hartletsel.

De prijsuitreiking vond plaats op 27 juni 2024 in het Advanced Training Center van het Europees Laboratorium voor Moleculaire Biologie (EMBL) in Heidelberg.

Meer informatie over aanmeldingsmodaliteiten, selectiecriteria en eerdere winnaars van de Eppendorf Award for Young European Investigators is te vinden op www.eppendorf.com/award.

Met de Eppendorf Award for Young European Investigators, ingesteld in 1995, erkent
Eppendorf SE uitmuntend onderzoekswerk in de biomedische sector en ondersteunt jonge wetenschappers in Europa tot de leeftijd van 35 jaar. De Eppendorf Award wordt uitgereikt in samenwerking met het wetenschappelijke tijdschrift Nature. de award wordt toegekend door een onafhankelijke jury bestaande uit Laura Machesky (University of Cambridge, UK), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Cambridge, UK), Madeline Lancaster (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK), Ben Lehner ((Wellcome Sanger Institute, Cambridge, UK; Center for Genomic Regulation PRBB, Barcelona, Spanje), Stefan Raunser (Max Planck Institute of Molecular Physiology, Dortmund) en Michael Sixt (Institute of Science and Technology Austria ISTA, Klosterneuburg, Oostenrijk).

Meer nieuws

In biowetenschappelijke laboratoria, waar precisie en zuiverheid onontbeerlijk zijn, is de vraag...

De onafhankelijke jury, voorgezeten door Prof. Laura Machesky, selecteerde Clemens' onderzoek naa...

Laboratoria zijn afhankelijk van de hoge prestaties en betrouwbaarheid van de platen die ze gebru...

Met de Mastercycler® X40 worden uw dagelijkse labroutines niet alleen betrouwbaar en efficiën...

Takara Bio Inc (Takara Bio) en Eppendorf SE, twee toonaangevende bedrijven in de biowetenschappelijke industrie, zijn verheugd hun samenwerking aan te kondigen in het kader van een strategische co-marketingovereenkomst.
promoties 01 september 2023 - 31 december 2023