Catalogus

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485
  • ISO 14001

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

12.07.2024 00:07

Gerecyclede materialen als volgende stap naar meer duurzaamheid voor hoogwaardige laboratoriumverbruiksartikelen

In biowetenschappelijke laboratoria, waar precisie en zuiverheid onontbeerlijk zijn, is de vraag naar milieuvriendelijke oplossingen groter dan ooit. Laboratoria worstelen met de impact van hun activiteiten op het milieu en zijn zich ervan bewust dat de steeds toenemende vraag naar kunststof verbruiksartikelen niet grondstofvriendelijk is. Daarom moeten, om duurzamer te worden, toekomstige laboratoriumverbruiksartikelen van plastic materialen kunnen worden gemaakt van hernieuwbare of gerecyclede grondstoffen.

Eppendorf's streven naar duurzaamheid is duidelijk op vele gebieden, waaronder in de overgang van laboratoriumverbruiksartikelen naar biobased grondstoffen, te beginnen in 2022. Tegelijkertijd hebben gerecyclede materialen ook een groot potentieel voor die delen van een product die niet in direct contact komen met het monster. Gerecyclede materialen, ook wel recyclaten genoemd, zijn over het algemeen bekend als hergebruikte kunststoffen gemaakt van PE (polyethyleen), PP (polypropyleen) of PET (polyethyleentereftalaat), die ten minste eenmaal zijn weggegooid door huishoudens of bedrijven en die worden gebruikt voor de vervaardiging van nieuwe producten.

"Het "Post Consumer Recyclate (PCR)" dat wordt gebruikt voor wegwerprekjes voor pipettips is van industriële oorsprong en wordt uitsluitend verkregen uit restmateriaal dat overblijft tijdens het productieproces van contactlenzen", zegt Brigitte Klose, Global Marketing Manager for Consumables bij Eppendorf SE."Dit type "single source" intra-type inzameling van polypropyleen uit de productie van medische producten garandeert dat het recyclaat de zuiverheid en integriteit behoudt die een voorwaarde zijn voor het productieproces van laboratoriumverbruiksartikelen. We vragen documentatie van onze leveranciers met betrekking tot de traceerbaarheid van het recyclaat, evenals naleving van alle processen met EN 15343:2007."


Sinds eind mei van dit jaar is Eppendorf begonnen met de overgang naar recyclaat van de verpakkingen die verbruiksartikelen bevatten. In eerste instantie betreft dit rekjes voor pipetpunten voor eenmalig gebruik, die doorgaans worden gebruikt in laboratoria waar steriel wordt gewerkt. Deze rekjes voor eenmalig gebruik zijn onmisbaar voor het gebruik van de pipettips. De rekjes bieden de pipettips stabiliteit en bescherming, tot de allerlaatste tip. Net als de pipettips moeten deze rekjes voor eenmalig gebruik van dezelfde zuiverheid en steriliteit zijn, en tot nu toe werden ze vervaardigd van zeer zuiver polypropyleen op fossiele basis. "Deze overgang naar recyclaat zal deze beperkte fossiele brandstofbron sparen en Eppendorf zal een besparing van meer dan 166 ton CO2 per jaar realiseren", aldus Klose.

Deze verandering in het polypropyleen dat wordt gebruikt voor de productie van de rekjes heeft geen invloed op de zuiverheid, noch op de steriliteit of stabiliteit van de epT.I.P.S.®-pipettips in de rekjes voor eenmalig gebruik. Onze klanten kunnen eenvoudig overschakelen zonder kwaliteitsverlies. Dit wordt verder geverifieerd door partijspecifieke kwaliteitscertificaten.

Meer nieuws

Bij de ontwikkeling van bioprocessen zijn gegevens de sleutel tot succes. Het is noodzakelijk om...

Efficiënte interactie tussen handmatig en automatisch pipetteren Eppendorf presenteert zijn...

De ACT-labels (Accountability, Consistency and Transparency) werken op een vergelijkbare manier als...
Onderzoekers 2024 gaat naar Clemens Plaschka, Oostenrijk

De onafhankelijke jury, voorgezeten door Prof. Laura Machesky, selecteerde Clemens' onderzoek naa...

Laboratoria zijn afhankelijk van de hoge prestaties en betrouwbaarheid van de platen die ze gebru...