Catalogus

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Terug naar het overzicht

3D-Meetsystemen (XENOS) van Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Product aanvraag  

De referentie

ZEISS XENOS is overal thuis waar maximale precisie vereist is - in de meetlaboratoria van onderzoeksinstituten, de lucht- en ruimtevaartindustrie en de optische industrie. De high-end machine combineert precisie op de grens van wat technisch haalbaar is met een meetbereik van bijna een kubieke meter.

Innovatief mechanisch ontwerp

ZEISS XENOS maakt indruk met zijn nieuwe mechanische ontwerp op basis van de bewezen ZEISS CenterMax. In tegenstelling tot het standaard brugontwerp bevinden de Y-geleidingen zich bovenop de zijwanden die alle bewegende assen scheiden van het klembereik. Omdat alleen de dwarsbalk in de Y-richting beweegt, zijn er minder bewegende massa's. Deze blijft altijd constant - een echt voordeel in vergelijking met een bewegende tafel. De gewichtsreductie en de constant bewegende massa's maken samen een optimale coördinatie van de aandrijvingen mogelijk wat betreft acceleratie en maximale snelheid.

Lineaire aandrijvingen in alle assen

ZEISS XENOS gebruikt lineaire aandrijvingen in alle assen. De voordelen: hoge snelheden, zeer snelle acceleratie, hoge positioneringsnauwkeurigheid en schuifkrachtvrije aandrijvingen. In combinatie met de hoge-resolutieweegschalen zorgt het gebruik van lineaire aandrijvingen op ZEISS XENOS voor een zeer hoge padvastheid en een extreem hoge positioneringsnauwkeurigheid onder 100 nanometer. De stylusafbuiging blijft bijvoorbeeld constanter, wat een hogere nauwkeurigheid oplevert. Een ander voordeel is duidelijk bij het meten van gebogen oppervlakken: hoe betrouwbaarder en nauwkeuriger een stylus het gespecificeerde pad volgt, hoe nauwkeuriger fouten kunnen worden bepaald.

Virtuele centrale aandrijving

XENOS van ZEISS heeft twee lineaire aandrijvingen in de Y-richting, die worden gesynchroniseerd via een nieuwe, door ZEISS ontwikkelde technologie: de centrale aandrijving. Deze zorgt voor een optimale krachtverdeling van de aandrijvingen afhankelijk van de positie van de X-as. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwste generatie controller en algoritme. Het is een sleutelelement voor maximale nauwkeurigheid en de best mogelijke baanvastheid over het hele meetbereik.

Silicium-carbide keramiek

ZEISS XENOS gebruikt een innovatieve silicium-carbide keramiek voor de delen van de machinestructuur die relevant zijn voor de nauwkeurigheid. Tot nu toe werd dit materiaal zelden gebruikt voor een vergelijkbare deelgrootte of nauwkeurigheid. Vergeleken met de standaard aluminium-oxide keramiek vertoont silicium-carbide keramiek ongeveer 50 procent lagere thermische uitzetting, tot 30 procent hogere stijfheid en 20 procent minder gewicht. Vergeleken met staal levert het tweemaal de stijfheid bij de helft van het gewicht.

Verbeterd VAST-goud

ZEISS XENOS wordt standaard geleverd met de VAST-gouden referentiesonde van ZEISS. Tijdens de ontwikkeling van ZEISS XENOS is deze krachtige sensor van ZEISS verder geoptimaliseerd voor betere nauwkeurigheid en herhaalbaarheid. Ook de steviger verbinding met de ram op ZEISS XENOS is nieuw. De VAST-goudsensor is ontworpen voor styli tot 800 millimeter lang en stylusgewichten tot 500 gram, inclusief asymmetrische stylusconfiguraties.

Geoptimaliseerde luchtlagers

Nieuwe luchtlagers met een nog stijvere verbinding verbeteren de stabiliteit en maken daardoor een betere nauwkeurigheid mogelijk.

Verbeterd ontwerp van de elektronica

De invloed op de nauwkeurigheid van bewegende kabels op alle coördinaten meetmachines is duidelijk verminderd door de verbeterde ontkoppeling en een nieuw elektronicaconcept met decentrale modules. Nieuwe Computer-Aided Accuracy (CAA) acceptatiemethoden en aanvullende CAA correcties spelen een steeds grotere rol bij het bereiken van maximale nauwkeurigheid.

Product aanvraag  

Meer producten in de categorie 3D-Meetsystemen

3D-Meetsystemen (CONTURA)

De referentiemachine in de compacte klasse

CONTURA - het brede platform van ZEISS voor flexibele, betrouwbare en compromisloze kwaliteitscontrole. De nieuwste generatie is...

3D-Meetsystemen (ACCURA)

De oplossing die met u meegroeit

Zijn prestaties en precisie uw topprioriteiten? Met zijn brede scala aan configuraties kan ZEISS ACCURA worden aangepast aan uw behoeften -...

3D-Meetsystemen (MMZ T)

De fascinerende combinatie van meetbereik en precisie.Ideaal voor grote tandwielen.

Met een meetbereik tot 14,8 m³ is de MMZ T lijn de grootste tafelbrugmeetmachine va...

3D-Meetsystemen (MMZ E)

Ideaal voor het gelijkvloers laden van grote werkstukken.

MMZ E portaalmeetmachines zijn ideaal voor de inspectie van werkstukken, die worden getransporteerd via vloertrans...

3D-Meetsystemen (MMZ G)

Ongeëvenaarde grootsheid

Grote brugtype machines in de MMZ G lijn voldoen aan de hoogste eisen: ze hebben het grootste meetbereik van alle door Carl Zeiss aangeboden meetma...