Catalogus

Franke GmbH

Franke GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

Franke GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

29.06.2021 01:06

Franke lost uitdagende lageringstaak voor spiraalkroonfrezen op

Een uitdaging wordt een succesverhaal: Na eerder met verschillende leveranciers aan een oplossing te hebben gewerkt, vond Kronen GmbH in Franke uiteindelijk de partner die met een uitgekiende draaikrans een moeilijke opslagtaak onder de knie kreeg. Kronen

ontwikkelt en produceert machines en complete lijnen voor de verwerking van levensmiddelen - deze omvatten functies voor het snijden, wassen, schillen en verpakken. "De kwaliteit en adviesvaardigheid van ons bedrijf wordt over de hele wereld gewaardeerd. De lat ligt dus hoog. Onze klanten vinden bij ons de juiste machines voor de producten die ze verwerken," legt Sebastian Serrer, design engineer bij Kronen, uit.

Veeleisende omstandigheden voor de wentellager

Een van deze machines is de SP150 spiraalsnijmachine, die fruit en groenten in lange spaghetti-vormige repen snijdt. "Op hoge snelheid maakt hij van een butternutpompoen met een diameter van 15 cm bijvoorbeeld een spiraal van 16 meter," zegt Sebastian Serrer. Een andere mogelijke toepassing zijn koolhydraatarme groentennoedels - momenteel een rage.

Het bouwen van een machine die dit soort artistiek snijwerk kan verrichten is geen eenvoudige zaak. Dit geldt ook voor de integratie van geleverde componenten. Zo werden bijvoorbeeld specifieke eisen gesteld aan de rollager die het snijgereedschap geleidt. De temperatuurontwikkeling was hier bijzonder kritiek. Sterke verhitting van het wentellager zou de kwaliteit van het verwerkte voedsel hebben aangetast en moest daarom koste wat kost worden vermeden.

Daarnaast moesten nog andere uitdagingen worden overwonnen: "Tijdens de eerste tests met conventionele lagers bleef er vuil in de lagers komen", herinnert ontwerpingenieur Sebastian Serrer zich. "Er was ook het probleem dat te veel reinigen, bijvoorbeeld met stoomstralen en straalwater, de lagers beschadigde." Maar vooral hygiënenormen waren van immens belang in de voedingsindustrie. Grotere reinigingsintervallen waren daarom geen uitvoerbare oplossing.

Profiel van de Franke oplossing

Franke-draaikrans op maat
Toepassing in de levensmiddelenindustrie
Bijzondere uitdagingen: warmteontwikkeling vermijden; frequente, intensieve reiniging
Lagervereisten: Snelheid, hygiëne, dichtheid, soepele werking en lange levensduur

Meer nieuws

26.03.2024 02:00

Geen ruimte is geen argument
In de wereld van lagertechnologieën staat een innovatieve oplossing in de schijnwerpers: het draadlooplager.

Franke GmbH is sinds 1954 gevestigd in de Obere Bahnstraße in Aalen. Gebaseerd op de uitvin...

Eenvoudige bediening en een goed ontwerp: Het jonge bedrijf Sachs Products hecht bijzonder veel b...

De Spaanse fabrikant van verpakkingsmachines Mespack is een specialist voor flexibele verpakkinge...