Catalogus

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

  • DIN ISO 9001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH

  • DIN ISO 9001:2015
  • DIN ISO 50001:2018

23.09.2022 00:09

Glas als dragermateriaal voor elektronische componenten

Waarom heb je printplaten nodig als je ook elektronica op glas kunt printen? De Irlbacher Groep verwerkt al meer dan 80 jaar speciaal glas voor diverse industrieën. Met zijn gepatenteerde Impatouch-technologie toont het bedrijf uit Schönsee in verschillende toepassingen aan dat de achterkant van het glas als circuitdrager kan worden gebruikt en dat de elektronica direct op het glas kan worden gemonteerd

De familiebedrijfsgroep Irlbacher, opgericht in 1935 in Schönsee
in de Oberpfalz, is nu een wereldwijde specialist in glastechnologie.

Op tien hectare verwerken meer dan 600 werknemers meer dan 50 soorten glas met de hoogste precisie - voor hygiënische HMI's, edele binnen- en buitenverlichting, stijlvolle openhaardkachelsstijlvolle kachels, esthetische bouwtechniek, functionele sanitaire objecten of met micrometerprecisie voor de procesindustrie. Het bedrijf, met een exportquotum van meer dan 40 procent, levert aan meer dan 50 landen wereldwijd. Irlbacher heeft zich lang geleden ontwikkeld tot een leverancier van oplossingen voor complexe, op glas gebaseerde assemblages. De basis hiervoor is de eigen modulaire oplossingenkit van het bedrijf, bestaande uit een dozijn geavanceerde technologieplatforms.

Van glasleverancier tot elektronica op glas

De eigen elektronica-ontwikkeling van het bedrijf begon in oktober 2007. Een intern team van acht mensen op het gebied van hardware- en softwareontwikkeling en circuit layout, onder leiding van Andreas Bodensteiner, creëert de "glaselektronica" van morgen, want het substraat is complex.
Het bedrijf heeft zich lang geleden ontwikkeld van een leverancier van glasdelen tot een aanbieder van systeemoplossingen.
Günther Irlbacher, directeur van de 4e generatie, bruist van de ideeën: "Voorpanelen van glas zien er gewoon stijlvol uit, zijn krasbestendiger dan plexiglas en staan voor een hoge waarde.

Maar achter het frontpaneel werd het ingewikkeld: sensoren moesten worden bevestigd en bedraad, een extra printplaat voor de signaalverwerking vereiste een montageoplossing en de EMC-bescherming was niet bepaald onproblematisch."Irlbacher bewijst met zijn Impatouch-productlijn dat het veel eenvoudiger, goedkoper en ook milieuvriendelijker is: sensoren en geleiders worden rechtstreeks op het glas gedrukt - er is geen printplaat nodig en EMC-problemen bij kabels van aanraaksensoren komen door het principe zelfs niet voor.

Het glas wordt een printplaat

Het proces is eigenlijk heel eenvoudig.
Het glas als designelement dient ook als dragermateriaal voor alle elektronische componenten. Capacitieve sensorelementen en geleidingsbanen worden rechtstreeks op de achterzijde van het Impatouch glasfrontpaneel gezeefdrukt; het glas zelf wordt zo een printplaat. Aangezien de geleidende sporen zich achter de ontwerplaag bevinden, zijn zij niet zichtbaar vanaf de buitenkant
. De gedrukte geleiders en ontwerplaag worden vervolgens ingebrand, waardoor het glas tegelijkertijd gehard veiligheidsglas wordt.

Meer nieuws

  • Intuïtieve HMI's voor de internationale markt
  • Haptische touch HMI werkt ook zond...

Dankzij de geleiders die in het touchscreen zijn uitgesneden, weten je vingers altijd waar ze zij...