Catalogus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

05.05.2023 01:05

ACE onderdelen ondersteunen de blenkgrijpers tijdens het transport in het plaatvormproces

Transport van plaatmateriaal: ACE industriële gastrekveren ontlasten de plaatgrijpers

Met behulp van lastopnamemiddelen kan het veilig en voorzichtig tillen en transporteren van plaatwerk voor geautomatiseerde processen duurzaam worden gemaakt. Elk procent minder plaatafval kan leiden tot besparingen tot 1 miljoen euro bij het vormen en snijden. Om de veiligheid in het nieuwe ontwerp van een plaatgrijper voor de automobielindustrie te verhogen, hebben twee bekende middelgrote leveranciers hun krachten gebundeld.


In de metaalverwerkende industrie zijn systeemleveranciers erin geslaagd gereedschapsloos snijden in de plaatbewerking aan te bieden. Hiervoor snijden lasers rechtstreeks uit continu lopende rollen staal of aluminium. Dit verhoogt de winstgevendheid in de perserij. Dankzij de CNC-programmering kan bijvoorbeeld een hoge mate van flexibiliteit worden bereikt met gelijktijdige materiaalbesparingen tot 10%. Bovendien vervalt de volledige inspanning voor transport, opslag en onderhoud van de snijgereedschappen, die tot 40 ton kunnen wegen. Leveranciers leveren nu gemakkelijk installeerbare systemen die blanco productie mogelijk maken, zelfs in kleinere hallen en drukkerijen. In vergelijking met conventionele, op gereedschap gebaseerde productieprocessen levert dit hoge besparingen op.


Speciale machines voor plaatbewerking

Om deze voordelen tijdens het productieproces niet teniet te doen, werken metaalverwerkende bedrijven samen met gespecialiseerde partners die snel en betrouwbaar speciale oplossingen van hoge kwaliteit kunnen leveren. Eén zo'n bedrijf is Nordgreif GmbH, waar alles draait om het heffen en transporteren van zware lasten. Zoals deze toepassing laat zien, zou het 30-jarige succesverhaal ondenkbaar zijn zonder ervaren ingenieurs en op maat gemaakte ontwerpen in het hoofdkantoor in Schenefeld bij Hamburg. Het scala aan oplossingen omvat tangen, grijpers, traverses en draaiapparaten met mechanische, elektrische of hydraulische aandrijving.

De toenemende automatisering in de automobielindustrie vereist ook nieuwe oplossingen op het gebied van lastbehandeling. Dit leidt tot meer efficiëntie en snelheid in de lopende productieprocessen, waarbij de plaatmetaalblokken eerst uit een rol worden gestanst en vervolgens op speciale pallets worden gestapeld. Deze pallets worden vervolgens met een blenkgrijper naar de persen getransporteerd, waar ze weer worden gescheiden en onder druk in de gewenste vorm worden gebracht. Bij het transport van geoliede vormstukken is het gladde oppervlak een speciale eis voor de grijpoplossing. Daarom zijn de oplossingen van Nordgreif uitgerust met een speciale vasthoudinrichting: Deze houdt de stapel losse stukken zeer stevig bij elkaar en een veilig transport is altijd gegarandeerd.


Industriële gasveren gezocht voor speciale machine van 10 ton

Om een probleemloze productie voor de eindklant mogelijk te maken, werkt Nordgreif samen met de internationaal bekende specialist voor dempingsoplossingen van allerlei aard, ACE Stoßdämpfer GmbH. De jarenlange samenwerking is succesvol omdat beide bedrijven projecten op dezelfde manier benaderen: Voortbouwend op een hoogwaardig, groot productassortiment zijn zij in staat oplossingen op maat verder te ontwikkelen en, indien nodig, dankzij hun expertise ook nieuwe producten te ontwerpen. De huidige generatie blenkgrijpers is zo'n geval. De opdracht was om een in hoogte verstelbare tafel krachtig te ondersteunen bij het optillen in de bovenste eindpositie. De tafel is uitgerust met een schaarlift en een opstapmechanisme en is verantwoordelijk voor het vastzetten van de stapels blanco's. Zij voorkomt dat de blanco's wegglijden en in het ergste geval naar beneden vallen. Dit zou niet alleen de werkprocessen onderbreken, maar ook leiden tot dure schade aan de gevoelige plaatdelen. De tafel van 2.000 kg kan worden belast met een blenkbelasting tot 8.000 kg. Om de lading veilig vast te zetten, was een van de oplossingen van Nordgreif om de tafel na het plaatsen van de grijper met behulp van vier krachtige, horizontaal geplaatste gastrekveren op te tillen om de vormstukken los te maken. Bij het opheffen van de blenkgrijper moet de opzettafel snel en gecontroleerd naar beneden kunnen worden bewogen, zodat de blikken worden vastgezet. Om deze handelingen zo goed mogelijk te ondersteunen, moesten de specialisten van ACE verschillende uitdagingen overwinnen. Met een maximale belasting van acht ton moeten de te selecteren gasveren enerzijds krachtiger zijn dan de in de handel verkrijgbare modellen die te vinden zijn op motorkappen, luiken en deksels, waar ze gecontroleerd vasthouden, optillen of laten zakken ter ondersteuning van menselijke spierkracht mogelijk maken. Anderzijds moeten zij nauwkeurig instelbaar zijn, zodat zij precies de gewenste beweging en snelheid van de tafel mogelijk maken. Een andere eis: hoewel ACE voor de meeste oplossingen ook online een berekeningsprogramma ter beschikking stelt waarmee in vijf eenvoudige stappen de juiste gasveer wordt ontworpen en geleverd, was dit soort snelle, nauwkeurige bepaling van de geschikte modellen in deze toepassing uitgesloten vanwege factoren waarmee rekening moest worden gehouden, zoals katrollen en het gewicht tijdens het dalen.

Kleppentechnologie van ACE blijkt de oplossing

De som van deze eisen gaf ACE de gelegenheid om niet alleen de kwaliteit van haar producten maar ook die van haar serviceteam te demonstreren. Allereerst leverde ACE vier industriële gastrekveren van het type GZ-28-600-DD-1200N met de maximale trekkracht van 1.200 N. Hoewel dit door het ontwerpteam van Nordgreif was gewenst, bleek in de praktijk dat hiermee niet de vereiste verlaging van de tafel zoals bedoeld kon worden bewerkstelligd, noch de gewenste ontlasting tijdens het heffen. De gasveren waren overgedimensioneerd met betrekking tot de trekkrachten. Daarom ging Kai Boelingen, de expert die bij ACE verantwoordelijk is voor de technische verkoop in de regio, naar Schenefeld om met het team van Nordgreif een testfase in te gaan, die hij omschrijft als "aftasten". Tijdens dit proces profiteerden de technici van een bijzonder kenmerk van deze krachtondersteunende oplossingen die zonder externe energievoorziening werken. Hun trekkracht kan achteraf via een ventiel continu tot de gewenste waarde worden teruggebracht. Na het zorgvuldig aftappen van de stikstof bleek dat de krachten van de naast elkaar geplaatste onderdelen aan weerszijden van de constructie met elk 800 N zo goed gekozen zijn dat de tafel snel maar gecontroleerd naar beneden kan bewegen. Tegelijkertijd wordt tijdens het hefproces het eigen gewicht van de grijper aanzienlijk verminderd dankzij de gecombineerde krachten van 3.200 N, zodat de beweging naar de bovenste eindpositie naar wens verloopt.

Om nog meer ontwerpers te laten profiteren van de voordelen van deze krachtige machine-elementen, zijn bij ACE op aanvraag speciale uitvoeringen verkrijgbaar, naast een breed scala aan accessoires en verbindingsonderdelen. Bovendien zijn voor toepassingen met strenge hygiënerichtlijnen, zoals in de medische en levensmiddelentechnologie, ook varianten beschikbaar die gevuld zijn met speciale oliën en kunnen worden geleverd in roestvrijstalen uitvoering en met eindpositiedemping. Indien de omgevingsomstandigheden dit vereisen, kan ACE het toelaatbare temperatuurbereik van -20 °C tot 80 °C nog verder uitbreiden. Dit soort aanpassingen was echter geen criterium voor het succes van de nieuwe generatie blenkgrijpers bij Nordgreif. Mede dankzij de nauwkeurig afgestelde krachten van de industriële gastrekveren van ACE, die bij elk transport betrouwbaar werken, verlopen de geautomatiseerde werkprocessen bij de eindklanten soepel, ondanks de soms vette oppervlakken, zodat kostbare uitval van blanks een schaars goed is.

Meer nieuws

In het Technorama van het Zwitserse Science Center bieden 500 experimentele stations bezoekers de...

Sportwetenschappers gebruiken ook hydraulische machine-elementen in hun ontwerpen. Vooral bij het...

Het transport van het mRNA-vaccin tegen COVID-19 van Biontech/Pfizer is een echte logistieke uitd...

Naast maatsoftware en CAD-gegevens en simulaties, biedt ACE Stoßdämpfer GmbH ingenieur...

ACE Stoßdämpfer GmbH biedt ontwerpers nu niet alleen configuratie- en berekeningssoftw...

Wat stuntmannen zijn voor filmsterren, zijn de structurele dempers van TUBUS voor dure filmcamera...