Catalogus

ifm electronic GmbH

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020
  • ISO/IEC 27001

ifm electronic GmbH

  • ISO 9001 : 2015
  • ISO 14001:2015
  • EMAS :2020

14.02.2024 11:02

ifm electronic GmbH: IO-Link voor multicoderelezers en beeldverwerkingssystemen

Vision met IO-Link? Dat is mogelijk!

IO-Link is de toekomst van sensorgegevensoverdracht. De technologie is al standaard in druk-, temperatuur- en niveausensoren en dergelijke. Bij beeldverwerking is de situatie echter anders: Veel gebruikers hebben bedenkingen dat IO-Link zijn grenzen bereikt vanwege de grote datavolumes en lage datasnelheden. De O2I multicode reader van ifm laat zien dat IO-Link toekomst heeft in de beeldverwerking.

Het is niet voor niets dat het IO-Link communicatiesysteem een triomf is geworden in de industrie. De technologie combineert eenvoud met betrouwbaarheid. De structuur is ook relatief eenvoudig uit te leggen. Het systeem bevat verschillende sensoren en actuatoren die als zogenaamde IO-Link-apparaten via de technologie verbonden zijn met een master, die op zijn beurt de interface vormt naar de bovenliggende controller. Dit maakt het systeem onafhankelijk van de controller en veldbus. De gestandaardiseerde IO-Link vereenvoudigt zowel de installatie als het onderhoud. Als er bijvoorbeeld in de voedingsindustrie een temperatuursensor defect raakt, kan deze snel worden vervangen en kan de parametrisering worden overgezet naar de nieuwe sensor; plug & play is dus niet langer een toekomstvisie. IO-Link levert de exacte meetwaarden zonder interferentie aan de regelaar en biedt transparante toegang op afstand tot de sensorparameters. Naast de proceswaarde kan ook secundaire informatie uit de sensor worden gehaald en verwerkt. Het resultaat is een Y-pad dat de proceswaarde naar de controller stuurt en tegelijkertijd sensorspecifieke diagnostische gegevens en geheugenwaarden via de master naar een IoT-controller stuurt. Conditiebewaking en voorspellend onderhoud worden ook vergemakkelijkt via het communicatiesysteem. IO-Link heeft echter nog steeds een probleem waardoor het in sommige toepassingsgebieden moeilijk te gebruiken is. Het protocol biedt drie verschillende snelheden: 4,8, 38,4 en 230,4kBaud. Dit is ruim voldoende voor de overdracht van conventionele sensorgegevens, maar niet voor de overdracht van procesgegevens die kunnen worden gegenereerd door beeldverwerking. De trend naar IO-Link stopt echter niet bij vision-systemen. Met de O2I multicode lezer laat ifm zien hoe IO-Link al kan worden gebruikt in de beeldverwerking.

Multicode lezer voor code & tekst
De multicode lezer maakt het mogelijk om verschillende 1D/2D codes en teksten te analyseren in een enkel beeld. Dit is relevant in verschillende fasen van het productieproces en vooral de logistiek profiteert van deze technologie. De O2I controleert de kwaliteit van codes en tekstinformatie of zorgt voor producttracering tijdens het hele productieproces. De lezer is ook uitgerust voor gebruik in productieomgevingen die vaak donker of schaduwrijk zijn. De geïntegreerde RGBW-verlichting kan worden aangepast zodat de lezer zelfs moeilijke kleurencombinaties tussen code, tekst en achtergrond betrouwbaar detecteert.

De O21 profiteert op verschillende manieren van IO-Link. Hij maakt gebruik van de COM3-standaard voor gegevensoverdracht met een snelheid van 230,4 kBaud. Voor een betere overdraagbaarheid worden gegevens die groter zijn dan 32 bytes automatisch in meerdere blokken verdeeld en zo snel naar de controller verzonden. De gegevensblokken worden automatisch gescheiden en de wachttijd kan afzonderlijk worden ingesteld. Dit heeft als voordeel dat er geen speciale functieblokken nodig zijn in het besturingssysteem. Naast de overdracht maakt IO-Link ook de bediening van de multicode lezer eenvoudiger. Gebruikers kunnen de sensor rechtstreeks in de bestaande systeeminfrastructuur installeren. De lezer wordt ingesteld via een teach-knop en is binnen enkele seconden klaar voor gebruik. Hij wordt uitgelijnd met de code en stelt vervolgens automatisch scherp, herkent het codetype en past de belichting aan. Als je toch complexere taken moet uitvoeren, kun je ook altijd de Ethernet-interface gebruiken. De basisconfiguratie is mogelijk via een speciale smartphone app, die ook kan worden gebruikt om triggers of het IP-adres in te stellen. De smartphone genereert vervolgens een datamatrixcode die in het gezichtsveld van de O2I wordt gehouden. De sensor neemt automatisch de configuratie over die in de code is opgeslagen.

Configuratie via wizard
Configuratie via de smartphone app is niet de enige manier om de multicode lezer in te stellen. Met de ifm Vision Assistant software biedt het bedrijf een tool voor professionele gebruikers in de industrie waarmee de sensor nog uitgebreider geconfigureerd kan worden. met behulp van verschillende logische functies programmeren ze de sequentiebesturing binnen de sensor, waardoor een externe evaluatie-eenheid overbodig wordt. De O2I herkent ook zelfstandig verschillende codes in één beeld. de codes kunnen eenvoudig worden toegewezen via de Vision Assistant. Een live beeld en visualisatie van de instellingen zorgen ervoor dat gebruikers altijd het overzicht behouden.

Conclusie
De O2I multicode reader van ifm bewijst dat beeldverwerking en de voordelen van IO-Link elkaar zeker niet uitsluiten als het gaat om het verzamelen en overdragen van resultaten. Ifm is ervan overtuigd dat zelfs met de beperkte datasnelheid in vergelijking met Ethernet en veldbussen toepassingen eenvoudig, snel en betrouwbaar kunnen worden gerealiseerd - zelfs in toepassingen met vision-sensoren.

Meer nieuws

Essen, december 2023 - De German Design Award gaat opnieuw naar ifm. Nadat de jury in 2021 voor het laatst drie producten van het bedrijf bekroonde met de prestigieuze award, zal de jury in 2024 de award uitreiken voor de conditiebewakingstool moneo RTM. Het is de eerste designprijs voor een softwareproduct van ifm.
De feestelijke opening van het nieuwe kantoor van ifm electronic in Istanbul vond plaats in aanwezigheid van diverse gasten en medewerkers op 2022 september.
  • Nauwkeurige debietmeting van ultrapuur water en water
  • Robuuste, componentvrije m...
Objectdetectie en objectinspectie in één apparaat
ifm heeft dit jaar drie redenen om feest te vieren bij de German Design Awards. De LI niveausensor, de multi-deksel puck en de TCC temperatuursensor zijn bekroond met felbegeerde design prijzen.

ifm bouwt nieuwe hoofdzetel in Essen
De aanhoudende groei in de afgelopen jaren en de progno...