Catalogus

KULLEN-KOTI GmbH

KULLEN-KOTI GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001

KULLEN-KOTI GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001

17.02.2025 01:02

Optimale combinatie van carrosserie en afwerking

Als flexibele en kostenbesparende gereedschapsoplossing voeren technische borstels vandaag de dag veel verschillende taken uit in de hout- en WPC-verwerking.

Ze variëren van oppervlaktebewerking en materiaalstroom tot geïntegreerde machinereiniging. Terwijl aangedreven walsborstels en ronde borstels domineren in de productie, zijn lamellen- en strokenborstels dominant in de transport- en opslagtechniek. Fabrikant KULLEN-KOTI biedt een breed scala aan geschikte borstelsystemen voor gebruik in de industrie en voor handmatige toepassingen in de hout- en WPC-verwerking.


Technische borstels worden al vele jaren beschouwd als onmisbaar gereedschap voor de hout- en WPC-verwerking. Ze worden hier gebruikt in talloze uitvoeringen en afmetingen. Het aanbod van exposanten op de laatste Ligna, die plaatsvond in Hannover in 2023, toonde opnieuw aan hoe groot de vraag naar krachtige borstelsystemen is geworden. Naast het schuren van oppervlakken, profielen en randen omvatten hun grote toepassingsgebieden ook het fijn- of tussenschuren, het structureren van oppervlakken, het voorzichtige transport van halffabricaten of panelen en het reinigen van productiefaciliteiten. In hun functie als gereedschap en component kunnen technische borstels worden aangepast aan de meest uiteenlopende taken, wat vaak een uiterst kosteneffectieve oplossing blijkt te zijn. Het brede scala aan mogelijke combinaties van borstellichamen en borsteltypes is een groot voordeel voor zowel fabriekstechnici als gebruikers. Vooral een fabrikant als KULLEN-KOTI kan met zijn decennialange ervaring en brede productassortiment het optimale borstelsysteem configureren voor bijna elk scenario van hout- en WPC-verwerking.

Oppervlakken verfijnen

Dit is bijvoorbeeld te zien bij het machinaal structureren van meubeloppervlakken en vloerdelen. Afhankelijk van de ontwerpvereisten kunnen structuren, effecten en visuele effecten heel gericht op de oppervlakken worden aangebracht door gebruik te maken van aangedreven borstelsystemen met verschillende soorten vullingen. Het centrale aspect hierbij is de interactie tussen min of meer variabele soorten vullingen (draad, kunststof, enz.) en het houtmateriaal tijdens de rotatie. De mate waarin de zachte delen worden uitgeborsteld en de hardere nerven van de houtnerf behouden blijven, wordt bepaald door het type beleg en de intensiteit waarmee de borstel in het materiaal dringt. Op deze manier kunnen zowel fijn afgewerkte oppervlakken als robuuste vintage looks worden gerealiseerd.

Het aanbrengen van werkmaterialen

Bij het structureren van houten oppervlakken is het schurende, kloppende of scheurende effect van de roterende borstelsystemen vooral gebaseerd op hun gebruik als mechanisch gereedschap. Elders ligt de nadruk echter op het vermogen van talrijke borstelgarnituren om vloeibare of vloeibare media op te nemen en weer gericht af te geven. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij het verdelen en inwrijven van beitsen en oliën die worden gebruikt voor bescherming, afwerking of kleuring. Met behulp van precies op elkaar afgestemde rolborstels kunnen uniforme coatings van verschillende diktes zeer efficiënt worden aangebracht, zelfs op grotere oppervlakken.

Stofverwijdering en deeltjesreiniging van houten oppervlakken is ook een toepassingsgebied voor technische borstels. Om onberispelijke resultaten te bereiken bij machinaal of handmatig schilderen, moeten de houten oppervlakken bijvoorbeeld vooraf worden gereinigd en ontstoft. Dit gebeurt heel effectief door te borstelen met technische borstels die gevuld zijn met natuurlijke vezels of paardenhaar. Het voordeel hiervan is dat dit soort vullingen geen statische lading genereren tijdens het reinigen van de oppervlakken.


Eindproducten beschermen

Als een groot deel van de toegevoegde waarde al is gerealiseerd, worden technische borstels gebruikt om de gevoelige en bijvoorbeeld gelakte oppervlakken en randen van afgewerkte houten producten te beschermen. Voor dit doel worden lading- en werkstukdragers uitgerust met lamellen- of stripborstels en borstelplaten die de houten halffabrikaten en eindproducten een stevige houvast bieden tijdens opslag en transport en ze beschermen tegen stoten en krassen. Borstelsystemen kunnen vaak worden gebruikt om herbruikbare transportrekken te maken die gelakte, gecoate of gefineerde houten producten beschermen en een ononderbroken materiaalstroom mogelijk maken. Het feit dat de afgewerkte producten gemakkelijk kunnen worden verplaatst op de borstels blijkt op veel plaatsen een voordeel te zijn bij het hanteren.

Naast het ontwerp van de borstels en de keuze van de vulling zijn er nog tal van andere factoren om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld de vereiste omtreksnelheden tijdens het bewerkingsproces, de vereiste voedingssnelheid, het type toevoegproces of de vraag of de borstel moet oscilleren tijdens het draaien. Het is ook belangrijk om te overwegen of een borstel wordt verplaatst in een volledig geautomatiseerd proces of met handmatig gereedschap. Bij KULLEN-KOTI wordt met al deze aspecten rekening gehouden bij het ontwerp, de configuratie en de ontwikkeling van borsteloplossingen voor de houttechnologie.

Meer nieuws

Stripborstels zijn eenvoudig te installeren en duurzame allrounders voor talloze taken op het ge...

Het familiebedrijf Kullen werd opgericht in 1913 en heeft zich in de loop der decennia ontwikkeld...

Gerichte oplossingen voor ultrafijn slijpen en afronden van snijkanten

<...

Technische borstels maken al vele jaren deel uit van de basisuitrusting van talloze houtbewerkingsmachines en -systemen. Ze worden hier gebruikt in talloze verschillende ontwerpen en maten.

Onze oventransportrollen zijn uitgerust met speciale draadafsnijdingen die bestand zijn tegen tem...

Ontbramen met borstels wordt beschouwd als een van de meest flexibele en soms meest economische m...