Catalogus

E+E Elektronik Ges.m.b.H.

E+E Elektronik Ges.m.b.H.

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001
  • IATF 16949

E+E Elektronik Ges.m.b.H.

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001
  • IATF 16949

01.06.2021 02:06

E+E Elektronik levert nationale meetnorm voor CO2-gasconcentratie

Het kalibratielaboratorium van de sensorspecialist E+E Elektronik heeft van het Oostenrijkse Federale Bureau voor Metrologie en Metrologie (BEV) de opdracht gekregen om de nationale meetstandaard (etalon) voor CO2-gasconcentratie te leveren. Daarmee zijn de kalibratie-experts uit Engerwitzdorf na luchtvochtigheid, dauwpunt en luchtsnelheid de hoogste metrologische autoriteit in het land voor een andere fysische grootheid. Als door het BEV aangewezen instituut is E+E Elektronik gemachtigd om voor deze fysische grootheden speciale kalibraties uit te voeren op het niveau van een nationaal metrologisch instituut.

Nationale Meetinstituten (NMI) - in Oostenrijk is dit het BEV - of de daartoe aangewezen instituten staan aan de top van de metrologiehiërarchie van een land. Door de bindende nationale meetstandaarden (etalons) te verstrekken, zorgen zij voor de verbinding tussen de wettelijke metrologie en het internationaal erkende SI-eenhedenstelsel en zorgen zij zo voor wereldwijd vergelijkbare standaarden.

Het E+E-kalibratielaboratorium is sinds 2004 belast met deze belangrijke taak voor vochtigheid en dauwpunt, en sinds 2011 voor luchtsnelheid. In april 2021 werd ook de aanwijzing voor CO2-gasconcentratie toegekend.

Aangewezen instituut BEV / E+E Elektronik

Als aangewezen instituut zet E+E Elektronik zich in voor de instandhouding en verdere ontwikkeling van de nationale etalons volgens de huidige stand en eisen van de metrologie. Voorwaarde hiervoor is, naast de noodzakelijke metrologische expertise en apparatuur, een stringent kwaliteitsmanagementsysteem conform EN ISO/IEC 17025. Bovendien wordt E+E Elektronik onderworpen aan regelmatige controle-audits door het BEV en internationale kalibratiedeskundigen.

Om de gelijkwaardigheid en de internationale erkenning van nationale etalons te garanderen, neemt E+E Elektronik deel aan belangrijke vergelijkingen door het CIPM/BIPM (Comité International des Poids et Mesures / Bureau International des Poids et Mesures) of EURAMET (European Association of National Metrology Institutes). Voorts is E+E Elektronik vertegenwoordigd in internationale comités op het gebied van de metrologie voor de relevante fysische grootheden.

De kalibratie- en meetcapaciteiten (CMC-gegevens) van het aangewezen instituut zijn opgenomen in de Key Comparison Database (KCDB) van het BIPM onder de naam BEV/E+E Elektronik. Overeenkomstig de CIPM Mutual Recognition Arrangement (MRA) heeft E+E Elektronik het recht het CIPM-MRA-logo op zijn BEV/E+E-kalibratiecertificaten te vermelden. Kalibratiecertificaten van instituten met dit logo genieten de hoogste graad van acceptatie en zijn bijzonder interessant voor geaccrediteerde kalibratie-instituten vanwege hun herleidbaarheid naar een nationaal meetinstituut.

"Het feit dat we nu ook een aangewezen instituut van het BEV zijn voor CO2-gasconcentratie, na vochtigheid, dauwpunt en luchtsnelheid, verheugt ons zeer. Het toont eens te meer de grote deskundigheid van ons kalibratielaboratorium aan, iets waar onze klanten al jaren van profiteren", aldus Dietmar Pachinger, hoofd van het E+E kalibratielaboratorium.

Geaccrediteerd kalibratielaboratorium

Naast speciale kalibraties als aangewezen instituut biedt E+E Elektronik ook geaccrediteerde meetapparaatkalibraties aan voor de fysische grootheden vochtigheid, dauwpunt, CO2, luchtsnelheid, luchtstroom, temperatuur en druk. Daartoe is E+E Elektronik als kalibratielaboratorium conform EN ISO/IEC 17025 onder identificatienummer 0608 geaccrediteerd door de Oostenrijkse nationale accreditatie-instantie/Federaal Ministerie voor Digitale en Economische Zaken. Het doorslaggevende kenmerk van geaccrediteerde kalibraties - in tegenstelling tot zogenaamde ISO- of interne kalibraties - is de herleidbaarheid van de meetresultaten naar een nationale norm en daarmee hun internationale vergelijkbaarheid.

Voor gedetailleerde informatie over de diensten die het E+E kalibratielaboratorium aanbiedt, ga naar www.eplusecal.com

Meer nieuws

Met de CDS201, HTS201 en TES201 lanceert de Oostenrijkse sensorspecialist E+E Elektronik een nieu...

Met de nieuwe HTS801 lanceert E+E Elektronik zijn krachtigste vochtigheids- en temperatuursensor...

Digitale sensormodule voor kostenefficiënte vocht- en temperatuurmeting

De HTM502 sens...

van 26.04.2023 - 28.04.2023

Chennal Handelscentrum

Hal 3, Stand F31 - F32

De Oostenrijkse sensorfabrikant E+E Elektronik breidt zijn portfolio digitale sensorelementen uit...

De nieuwe vochtigheidscalculator van E+E Elektronik berekent alle relevante vochtigheidsgerelateerde parameters en het drukdauwpunt.