Catalogus

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

05.11.2022 03:11

Slimme meettoestellen die nieuwe normen stellen voor aandrijftechniek

Op de SPS in Neurenberg en vervolgens op het HEIDENHAIN Digital Event Automation presenteren HEIDENHAIN en de merken AMO, ETEL, NUMERIK JENA, RENCO en RSF krachtige oplossingen die nieuwe normen stellen voor aandrijvingen in de automatisering. Daartoe behoren nieuwe varianten van inductieve roterende encoders voor robottoepassingen en de volgende generatie inductieve scanning.

Premières op de SPS: De volgende generatie inductieve scanning en nieuwe compacte roterende encoders voor aandrijvingen met hoge thermische belasting

Met de absolute roterende encoders ECI 1122 en EQI 1134 presenteert HEIDENHAIN de volgende generatie inductieve scanning. Ze overtuigen door een laag geluidsniveau, lage toerentalrimpel, minder bekabeling dankzij de EnDat 3 interface en de registratie van bedrijfsstatusgegevens. Dit wordt mogelijk gemaakt door een verhoogde resolutie van de singleturnpositie tot 22 bits, wat weer leidt tot een aanzienlijke verbetering van de regelprestaties in de motor. De EnDat 3 interface maakt aansluiting via de HMC 2 single-cable oplossing mogelijk. De volgende generatie inductieve meettechnologie van HEIDENHAIN breidt zo de vele voordelen uit die inductieve roterende encoders bieden voor aandrijvingen in veeleisende automatisering: Deze omvatten bestendigheid tegen vervuiling en ongevoeligheid voor magnetische velden, evenals compacte afmetingen, grote montagetoleranties en hoge bedrijfstemperaturen.

Naast de KCI 1319 en KBI 1335 encoders zijn de nieuwe compacte en lichte KCI 1318 FOT en KBI 1335 FOT encoders verkrijgbaar met een zuiver seriële EnDat 2.2 interface. Dankzij de fan-out technologie (FOT) was HEIDENHAIN in staat de elektronische componenten en geleidende sporen direct op een metalen drager te monteren, die bijvoorbeeld als eindafdekking kan fungeren. Dit vermindert niet alleen het aantal componenten en de benodigde inbouwruimte. ook de warmte kan via de metalen drager direct naar buiten worden afgevoerd. De steekcirkel met naaf wordt op de as geperst.

Meer mogelijkheden voor geavanceerde robotica: Nieuwe inductieve roterende encoders

Extra varianten van de reeds bekende inductieve roterende encoders voor robots openen verdere toepassingsgebieden in geavanceerde robottoepassingen:

■ De KCI 120 Dplus dubbele encoder met motorfeedback en positiemeting in één encoder is vanaf de PLC verkrijgbaar in drie bouwgrootten. De centrale scanteenheid en de twee afzonderlijke gegradueerde circuits met naaf zijn aangepast aan verschillende holle-asdiameters en inbouwmaten. Zo biedt de KCI 120 Dplus van HEIDENHAIN altijd compacte afmetingen bij dezelfde functionaliteit en kan hij eenvoudig worden geïntegreerd. De puur seriële EnDat 2.2 interface met Functional Safety maakt ook het gebruik in veilige toepassingen zoals de samenwerking tussen mens en robot mogelijk.

■ Als compacte roterende encoders voor grote holle assen met een diameter van 30 mm of 40 mm ronden de KCI 120 en KBI 136 de reeks inductieve roterende encoders van HEIDENHAIN af die speciaal voor toepassingen in de robotica zijn ontworpen. Ze brengen de sterke punten van de kleinere 1300-serie over naar veel robuustere en sterkere robotaandrijvingen.



AMO WMRA: Secundaire encoder voor robotaandrijvingen met grote asdiameters

Robotfabrikanten kunnen ook een aanzienlijke verbetering van de absolute positienauwkeurigheid bereiken door het gebruik van aanvullende, zeer nauwkeurige hoekencoders op de robotas. Na de tandwielkast gemonteerde secundaire encoders registreren de werkelijke positie van elk robotgewricht. Modulaire oplossingen zoals AMO's WMRA hoekencodersysteem zijn beschikbaar voor deze toepassingen. Het modulaire ontwerp met schaalverdelingstrommel of meetring en afzonderlijke scanunit maakt het geschikt voor grote asdiameters en voor moeilijke installatiesituaties. De diameter van de maatring kan bij de WMRA van AMO naar wens worden gekozen.

Van extra klein tot extra groot:

Encoders voor gemak, precisie en veiligheid in de medische techniek

Encoders van HEIDENHAIN en de merken AMO, NUMERIK JENA, RENCO en RSF hebben zich al lang bewezen in de medische techniek. Vooral de betrouwbaarheid en faalveilige werking van de encoders zijn essentiële argumenten voor het gebruik ervan in zeer gespecialiseerde oplossingen voor diagnostiek, therapie of laboratoria, evenals praktijken en ziekenhuizen. In toenemende mate speelt echter ook de nauwkeurigheid van de draai-, hoek- en lineaire encoders een beslissende rol, bijvoorbeeld voor het comfort van de patiënt en de veiligheid van de toepassing.

■ Op het gebied van laboratoriumautomatisering en vloeistofbehandeling zorgen RENCO's R35i en R35iL roterende encoders voor een hoge verwerkingscapaciteit en een betrouwbare werking. De incrementele encoders zonder geïntegreerde lagering maken een bijzonder nauwkeurige en snelle positionering van stappen- en BLDC-motoren op de vele assen en riemaandrijvingen van automatische bloedtestmachines mogelijk. Voor krappe inbouwsituaties zoals in dialysemachines, bloedpompen of doseerpompen biedt de RENCO R35iL een totale hoogte van slechts 8,6 mm. Daarmee is het een van de slankste encoders die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

■ In het geval van grootschalige medische apparatuur zoals computertomografen is een permanente, veilige en betrouwbare werking de essentiële eis met het oog op de kostbare investering. Op het gebied van meettechniek voldoen de systeemoplossingen van AMO met hun contactloze en slijtagevrije inductieve meetprincipe perfect aan deze eis. Bovendien zijn ze ongevoelig voor vervuiling en zeer robuust bij aanwezigheid van magnetische velden. Er zijn ook oplossingen beschikbaar voor gebruik met hoogenergetische soorten straling.

■ Bij sterk geautomatiseerde microscopietoepassingen zoals in-vitrodiagnostiek, en hier vooral bij high-content screening, scheppen de open HEIDENHAIN lineaire encoders LIC 4100 de voorwaarden voor scherpe en gedetailleerde beeldgegevens voor een foutloze rapportage. Daartoe bieden ze meetstappen tot in het nanometerbereik en tegelijkertijd een hoge dynamiek voor een maximale doorloopsnelheid. Het absolute meetprincipe van de LIC 4100 van HEIDENHAIN geeft bovendien de positiewaarde direct na het inschakelen weer en vereist geen referentierun. Absolute meettechniek zorgt zo voor een hoge proceszekerheid bij analyseprocessen die vaak complex zijn en lange tijd autonoom lopen.

HEIDENHAIN KCI 419 Dplus: De encoder voor de lift van de toekomst

De lifttechnologie van de nabije toekomst heeft geen microschakelaars meer nodig voor de remlichtbewaking. De HEIDENHAIN lift-encoder KCI 419 Dplus levert namelijk niet alleen positiewaarden als motorfeedback voor de liftbesturing, maar ook aanvullende informatie. Door de mechanische koppeling van de ankerschijf van de rem met de KCI 419 Dplus kan de lift-encoder de remslag registreren. Uit deze gegevens kan de achterliggende elektronica de remstatus - gelost of gesloten - en de slijtage van de rem afleiden. Door de nabijheid van de motor en de remmen levert de lift-encoder KCI 419 Dplus ook relevante gegevens voor de temperatuurbewaking - ook weer zonder extra sensoren. Uit deze gegevens kunnen ook conclusies over storingen worden getrokken. De bedrading van het totale systeem is aanzienlijk vereenvoudigd, aangezien alle parameters via een kabel met de zuiver seriële EnDat 2.2-interface worden overgedragen. Verdere voordelen zijn de verbeterde mogelijkheden voor bewaking op afstand en predictief onderhoud. De KCI 419 Dplus biedt dus een grotere beschikbaarheid en veiligheid, alsmede aanzienlijk minder inspanning voor installatie, bekabeling, afstelling en onderhoud van liftinstallaties.

HEIDENHAIN ECI 1119 PressFit en EQI 1131 PressFit:

Inductieve roterende encoders voor automatische montage in kleine aandrijvingen

Met de absolute roterende encoders ECI 1119 PressFit en EQI 1131 PressFit presenteert HEIDENHAIN de ideale oplossing voor een snelle en veilige montage. De compacte roterende encoders zijn geschikt voor motoren met een flensmaat van slechts 40 mm x 40 mm en met een ashoogte van slechts 20 mm. Voor de montage wordt een tolerantiehuls in een boring van de motorbehuizing gestoken. Vervolgens wordt de encoder met zijn PressFit-flens op de pers gemonteerd en via slechts één centrale schroef met de aandrijfas van de klant verbonden. Dit bespaart niet alleen montageruimte, maar maakt ook een automatische apparaatmontage en bewaking van het montageproces door middel van krachtmeting mogelijk.

EnDat 3: encoders digitaal integreren

Consequent vooruitstrevend en klaar voor de toekomst van de digitalisering: dat is de EnDat-interfacetechnologie van HEIDENHAIN. Hiermee kunnen encoders eenvoudig en betrouwbaar in installaties worden geïntegreerd. HEIDENHAIN demonstreert de buswerking met de EnDat 3 interface met drie verschillende encoders, waarvan de positie-, sensor- en bewakingsgegevens door EnDat 3 over slechts vier draden met een cyclustijd van 30 µs worden verzonden, en op een meetarm waarbij de encoders op alle gewrichten hun positiegegevens via EnDat 3 in busmodus verzenden. Dit vermindert de bekabeling, maar biedt tegelijkertijd functionele veiligheid en uitgebreide diagnosemogelijkheden. Daarmee is EnDat 3 de optimale encoderinterface voor een hoge systeemintegratie en de eisen van de gedigitaliseerde toekomst met lagere systeemkosten en een flexibele machinearchitectuur.

RTMB+, TUCANA ST en AQUARIUS ST van ETEL: Meer mogelijkheden bij revolverbewerkingen

Ook al is miniaturisatie de ontwikkelingsdrijfveer in de halfgeleider- en elektronica-industrie: Verpakkings- en inspectieprocessen in het bijzonder moeten ook grotere componenten aankunnen - uiteraard met maximale prestaties en procesbetrouwbaarheid. Juist voor deze toepassingen bieden de RTMB+ draaitafels van ETEL een hoge belastbaarheid in combinatie met snelheid. Uitgerust met TUCANA ST en AQUARIUS ST korte-slagaandrijvingen, belasten de revolvertafels de spanen en wafers niet tijdens het verpakken en inspecteren.

Ontdek HEIDENHAIN en de merken AMO, ETEL, NUMERIK JENA, RENCO en RSF:

Op de SPS in Neurenberg, 8-10 november 2022, Hal 7, Stand 494

Op het digitale evenement alles over automatisering

28 november. November tot 16 december 2022, sps.heidenhain.de

Meer nieuws

De ECI 123 Splus inductieve encoder met geïntegreerde trillingsanalyse

16.10.2023 01:05

De TNC7 van HEIDENHAIN
Procesbetrouwbaarheid verhogen, CO2-voetafdruk en energieverbruik verminderen