Catalogus

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

19.11.2023 01:11

Nieuw van HEIDENHAIN voor de SPS:

De ECI 123 Splus inductieve encoder met geïntegreerde trillingsanalyse

Een geïntegreerde versnellingssensor in de nieuwe ECI 123 Splus inductieve roterende encoder van HEIDENHAIN maakt positiemeting en trillingsanalyse mogelijk met slechts één apparaat. Dit vereenvoudigt de conditiebewaking en onderhoudsplanning voor zwaar belaste automatiseringssystemen aanzienlijk.



Vooral in krachtige automatiseringssystemen is het cruciaal om trillingen in een vroeg stadium te herkennen om ongestoorde productieprocessen, perfecte productieresultaten en langdurig machinegebruik te garanderen. Dit maakt het des te sneller en eenvoudiger om beschadigde producten, machineschade of systeemstoringen te voorkomen. Een nieuwe en bijzonder handige oplossing voor het detecteren en analyseren van trillingen op roterende machine-elementen is de nieuwe ECI 123 Splus inductieve roterende encoder van HEIDENHAIN met geïntegreerde versnellingssensor.



De ECI 123 Splus voert positiemeting en trillingsanalyse uit en daarmee aandrijfbesturing en conditiebewaking van roterende machine-elementen in één apparaat. Het koppelt de geregistreerde trillingssignalen aan de positiewaarden en verschaft zo informatie waarmee snel conclusies kunnen worden getrokken over het type en de positie van een trillingsbron. Bovendien kunnen maximaal drie externe temperatuursensoren worden aangesloten op de nieuwe encoder. De ECI 123 Splus stuurt al deze informatie via de EnDat 3 interface naar de nageschakelde besturingselektronica. Dit bespaart enerzijds extra sensoren voor trillingsmeting en vermindert anderzijds de benodigde hoeveelheid bekabeling en installatiewerk aanzienlijk.



Voor trillingsmetingen op roterende assen heeft de ECI 123 Splus een geïntegreerde 3-assige versnellingssensor inclusief een microcontroller voor het analyseren van de gegevens. Dit maakt een eerste analyse van de opdracht mogelijk met uitvoer tot 64 opdrachten direct in de encoder. Voor verdere analyses verzendt de ECI 123 Splus de gegevens puur serieel naar het downstream besturingssysteem via de EnDat 3 interface. Hier kan de systeemfabrikant individuele trillingsanalyses configureren en bijvoorbeeld tijden voor de analyse definiëren, evenals het type analyse en meetassen, snelheidsbereiken of triggers specificeren. Vervolgens kan hij deze gegevens in de loop van de tijd controleren op veranderingen in de voor hem relevante orders.



Op deze manier ondersteunt de ECI 123 Splus de aangepaste online conditiebewaking van een machine om storingen in een vroeg stadium op te sporen en nauwkeurig te analyseren. Met behulp van deze gegevens kan de operator van de installatie de reguliere onderhoudsintervallen optimaliseren - aangepast aan de actuele belasting van de machine - als onderdeel van zijn voorspellend onderhoud of ongepland onderhoud tijdig in zijn bedrijfsprocessen integreren voordat een storing en stilstand optreden. Bovendien maken de verzamelde gegevens over de levensduur van het systeem ook gefundeerde voorspellingen van de resterende nuttige levensduur mogelijk.



HEIDENHAIN op de SPS 2023 in Neurenberg: Hal 7, Stand 7-494

Meer nieuws

16.10.2023 01:05

De TNC7 van HEIDENHAIN
Procesbetrouwbaarheid verhogen, CO2-voetafdruk en energieverbruik verminderen

Op de SPS in Neurenberg en vervolgens op het HEIDENHAIN Digital Event Automation presenteren HEID...