Catalogus

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

DR. JOHANNES HEIDENHAIN GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

16.10.2023 01:10

De TNC7 van HEIDENHAIN

Procesbetrouwbaarheid verhogen, CO2-voetafdruk en energieverbruik verminderen

Met de TNC7 in de nieuwste softwareversie 18 en in aanvullende hardwareversies laat HEIDENHAIN zien hoe een werktuigmachinebesturing bedrijven kan ondersteunen bij het aangaan van actuele uitdagingen, zoals procesbetrouwbaarheid in geautomatiseerde productie, energiebesparing en CO2-reductie, of het behouden van de concurrentiepositie.

Na de première op EMO Milano presenteert HEIDENHAIN dit jaar nog meer innovaties voor de TNC7. Enerzijds wordt het hardwareportfolio uitgebreid: naast de bekende 24" versie zal in de toekomst een 19" TNC7 met een compacter touchscreen en volledige functionaliteit beschikbaar zijn, evenals de nieuwe TNC7 basic met een 16" touchscreen voor 3+2-assige machines. De TNC7 basic biedt ook een uitgebreid optiepakket met de typische TNC7-functies zoals grafische 6D setup MAS, botsingsbewaking DCM of OCM wervelfreescycli. Bij de verdere ontwikkeling van softwareversie 18 van de TNC7 is rekening gehouden met feedback van klanten om de werking en procesbetrouwbaarheid verder te optimaliseren.

Intuïtief als een smartphone

De gebruiker kan alle functies op het touchscreen van de TNC7 bedienen door te tikken, vegen en zoomen op dezelfde manier als op een smartphone of tablet. Bovendien ondersteunt de TNC7 de gebruiker met contextgevoelige menu's en een modusoverkoepelend bedieningsconcept. De gebruiker kan bijvoorbeeld eenvoudig Windows-programma's openen op de besturing en gegevens daaruit direct gebruiken bij het maken van een NC-programma. Dit maakt het werken met de TNC7 bijzonder aangenaam, zelfs voor nieuwkomers en carrièrewisselaars. Ze vinden snel hun weg en krijgen dankzij de intelligente ondersteuning van de besturing snel het nodige vertrouwen in de dagelijkse productie.


Veelzijdig hardwareportfolio

Niet elke gebruiker wil uitsluitend met het touchscreen werken, maar vooral ervaren TNC-experts zijn zeer vertrouwd met de HEIDENHAIN-toetsenborden. Daarom is de TNC7 natuurlijk ook leverbaar met een bedieningspaneel - vanaf EMO 2023 zelfs in drie varianten. Naast de bekende 24" versie komt er een 19" en 16" variant, allemaal met dezelfde full HD resolutie voor de schermen. Voor de twee compactere versies is er ook een compact machinebedieningspaneel met de belangrijkste TNC-functietoetsen als alternatief voor het grote bedieningspaneel met volledig toetsenbord. De 16"-variant met de naam TNC7 basic rondt het TNC7-portfolio niet alleen qua grootte af. Hij is de opvolger van de populaire TNC 620. Hij volgt de populaire TNC 620 op - met alle typische TNC7-voordelen voor 3+2-assige machines.

Sneller naar de bewerking

Efficiënt naar het eerste deel, zowel voor kleine series als in geautomatiseerde productie - dit geldt niet alleen voor het eigenlijke fabricageproces. Bovenal moet het instellen snel gebeuren. Want dit vermindert niet alleen de benodigde tijd, maar ook de CO2-voetafdruk. Met de grafisch ondersteunde functies voor 6D instellen van opspanmiddelen en werkstukken biedt de TNC7 twee echte tijd- en energiebesparende voordelen. Met de virtuele ondersteuning kan de gebruiker opspanmiddelen en werkstukken snel, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar instellen op de TNC7. De complexiteit van de klemsituatie speelt geen rol. Of het nu gaat om een opspantoren of meerdere gefreesde werkstukken naast elkaar, of het nu gaat om een eenvoudig of complex, voorbewerkt onbewerkt werkstuk: de TNC7 leidt je interactief stap voor stap door het hele proces - bij complexe werkstukken tot vijf keer sneller dan met conventionele tastcycli. De 6D-kalibratie van opspanmiddelen maakt deel uit van de uitgebreide dynamische botsingbewaking DCM v2, en de nieuwe Model Aided Setup MAS optie is beschikbaar voor werkstukken.

Frezen met de optimale snijwaarden

Geoptimaliseerdcontourfrezen OCM maakt ook deel uit van het TNC7 optiepakket. De volgende generatie contourfrezen berekent altijd automatisch de beste contourfreesstrategie - voor elke kamer of eiland. De gebruiker geeft de contouren eenmalig op en neemt de optimale bewerkingsparameters over van de geïntegreerde computer met snijgegevens. Voor- en nabewerken zijn zeer productief en bijzonder vriendelijk voor het gereedschap, en de intelligente ontbraamfuncties van OCM zorgen uiteindelijk voor perfecte kanten langs de geprogrammeerde contour. Geoptimaliseerd contourfrezen bespaart dus tijd en energie van programmeren tot bewerken met maximale procesbetrouwbaarheid.

Live demonstratie "Procestijden optimaliseren met de TNC7"

HEIDENHAIN toonde tijdens de live demonstraties met de TNC7 een complete bewerking met draaien, opruwen en nabewerken, en ontbramen. De nadruk lag vooral op de tijdsbesparing die de verschillende functies van het nieuwe besturingsniveau mogelijk maken, van het programmeren en simuleren tot het nabewerken van het werkstuk. Draaibewerkingen met FreeTurn gereedschappen kunnen eenvoudig worden geprogrammeerd op de besturing met de gelijktijdige draaicycli van de TNC7. Ze maken het mogelijk om zeer complexe contouren, rekening houdend met de interferentiecontouren, in één keer simultaan te draaien en maken gebruik van de voordelen van gereedschappen voor High Dynamic Turning HDT. De daaropvolgende freesbewerking wordt ook direct op de TNC7 tijdbesparend geprogrammeerd met de OCM-cycli voor zeer efficiënt draaien. Tijdens het gehele live bewerkingsproces zorgt de geïntegreerde procesbewaking van de TNC7 ervoor dat alle werkstappen betrouwbaar worden uitgevoerd zonder extra sensoren in de machine.

Meer nieuws

De ECI 123 Splus inductieve encoder met geïntegreerde trillingsanalyse

Op de SPS in Neurenberg en vervolgens op het HEIDENHAIN Digital Event Automation presenteren HEID...