Catalogus

JAKOB Antriebstechnik GmbH

JAKOB Antriebstechnik GmbH

JAKOB Antriebstechnik GmbH

07.02.2023 00:02

Klemmen met profiel

Meer efficiëntie door geautomatiseerde instelprocessen: Door de sterk toegenomen verscheidenheid aan producten staan moderne drukkerijen meer dan ooit voor de uitdaging om gereedschapswissels of systeemopstellingen zo soepel mogelijk uit te voeren. De insteltijd speelt uiteraard een sleutelrol in termen van productiviteit. De huidige grijperrailkoppelingen (profielrailkoppelingen) kunnen hier een belangrijke bijdrage leveren om de rendabiliteit en veiligheid van de installaties te verhogen.

De hedendaagse koppelingssystemen moeten licht, uiterst stijf en zelfremmend zijn. Bovendien moeten ze elektrisch kunnen worden gecontroleerd en zo intuïtief mogelijk worden bediend. Daarbij kunnen zij de nadelen van elektromechanische of hydraulische klemsystemen vermijden. Hydraulische systemen vereisen extra toevoerleidingen en pompsystemen en zijn onderhoudsintensief.

Elektromechanische versies hebben daarentegen weer andere nadelen. Zij verhogen het totale gewicht van de koppelingen aanzienlijk en kunnen een probleem vormen bij stroomuitval. Door de hoge overbrengingsverhouding kan het losmaken van de koppelingsdelen moeilijk zijn.

JAKOB Antriebstechnik biedt profielrailkoppelingen aan die eenvoudig in combinatie met alle gangbare profielrails kunnen worden gebruikt. Ze worden rechtstreeks of met behulp van adapterplaten op bestaande profielrails van verschillende fabrikanten bevestigd en zijn daarom ook ideaal voor retrofits. De scheiding naar de uitwisselbare rail kan zowel in verticale (PKV-serie) als in horizontale (PKH-serie) richting plaatsvinden. Het gepatenteerde, krachtige wigklemmechanisme sluit moeiteloos een voegspleet tot 5 mm tussen de actieve en passieve delen. Deze klemkinematica zorgt voor een hoge stijfheid en precisie van de verbinding. De opwekking van de klemkracht wordt gegarandeerd door een elektrische klemstatusmelding en een minimale klemkracht bij drukverlies.

De types PKH en PKV kunnen worden aangepast aan alle gangbare grijperrailprofielen. Naast de pneumatisch-automatische variant is er ook een manueel-mechanische versie van de klemsystemen in het assortiment. Deze worden conventioneel met een schroef bevestigd. Voor de handmatige toepassing van de klemkracht hebben ze een aandrijving met dubbele schroefdraad, die de klemzuiger bedient. De koppelingen sluiten automatisch zelfs vijf millimeter brede spleten tussen de actieve en passieve delen en worden elektrisch aangesproken. Zij worden rechtstreeks of met behulp van eenvoudige adapterplaten in de grijperrails gemonteerd. Bovendien kunnen energiekoppelingen aan de automatische systemen worden bevestigd. "Bij het sluiten creëren deze de elektrische en pneumatische verbinding met de verwisselbare rail De voordelen liggen voor de hand: de pneumatische oplossing TYPE PKH-P of PKV-P is licht en, net als hydraulische systemen, onafhankelijk van stroomuitval, maar vergt weinig onderhoud en is zuinig als koppelingen met een elektrische aandrijving. In gebruik zorgen de grijperkoppelingen voor aanzienlijk kortere insteltijden - en verhogen zo de productiviteit van het gehele systeem.

PKV - ontwerpeigenschappen:

De koppeling bestaat uit een passief en een actief deel van gehard staal. De klemkracht wordt in het actieve deel opgewekt door een axiaal verplaatsbare grendel en een mechanisch klemmechanisme. Deze structuur maakt het mogelijk hoge klemkrachten en een hoge dynamische stijfheid te bereiken bij een geringe massa. Voor het wisselen van het gereedschap is een verticale hefslag "K" nodig (zie gegevensblad).

De serie PKV is ontworpen voor verticale koppelingen, verkrijgbaar als volautomatische pneumatische versie PKV-P en als serie PKV-M met eenvoudige handbediening.

PKH - ontwerpeigenschappen:

De serie PKH komt overeen met de serie PKV, maar is ontworpen voor horizontale klemprocessen. Hij is ook verkrijgbaar in een pneumatische versie (PKH-P) en een manuele versie (PKH-M).

PKP - ontwerpeigenschappen:

De serie PKP is een verticale lineaire koppeling met manuele bediening. Het klemmen gebeurt door het aandraaien van een schroef. De productie uit aluminium maakt de serie voordeliger.

PVH M

De profielrailkoppeling PVH-M is ontworpen voor horizontale koppeling met hoge precisie en stijfheid. Hij wordt handmatig aangespannen en losgemaakt.



Meer nieuws

Het assortiment elastomeer koppelingen van Jakob is uitgebreid met een nieuwe variant, de EKM-VA....

De beproefde SKB-KP veiligheidskoppeling wordt al tientallen jaren gebruikt als mechanische bevei...

Al tientallen jaren bewijst hij zich op de markt als een betrouwbare en rendabele standaardserie...

Bij de keuze van een geschikte koppeling voor de aandrijflijn moet rekening worden gehouden met verschillende factoren. Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan het vereiste koppelbereik, de offset en de omgevingstemperaturen van de koppeling.

22.01.2024 01:10

Metalen balgkoppeling KSS
Gebruik van torsiestijve metalen balgkoppelingen in speciale testopstellingen voor hoge snelheden

14.01.2024 01:05

Metalen balgkoppeling KGH-VA
Gemakkelijk te monteren