Catalogus

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

10.11.2023 01:11

PFISTERER ondersteunt TenneT met gelijkstroomverbinding - Offshore platform DolWin kappa succesvol geïnstalleerd

Winterbach, Duitsland - 7 november 2023

Het DolWin kappa offshore platform is met succes geïnstalleerd voor de kust van Nedersaksen als onderdeel van TenneT's DolWin6 netaansluitingsproject. In de toekomst zal het de
Wisselstroom (AC) van drie windparken transformeren van 155 kV naar 362 kV en vervolgens naar 320 kV gelijkstroom (DC) en deze vervolgens vrijwel zonder verliezen naar land transporteren. Het platform is het eerste met twee gasgeïsoleerde schakelstations (GIS) voor dit doel. Dit werd voorafgegaan door de succesvolle hoogspanningstest van de HV-installatie door PFISTERER in Cádiz, Spanje Cádiz. Ook transmissienetbeheerder TenneT vertrouwt voor DolWin kappa op insteekbare indoor CONNEX hoogspanningsarmaturen uit de PFISTERER CONNEX productfamilie.

In totaal is DolWin6 al de 13e offshore netaansluiting van TenneT in Duitsland. De transmissienetbeheerder is toonaangevend in de offshore sector in de Europese Unie. De nieuwe 900 MW-verbinding zal hernieuwbare windenergie uit de Noordzee leveren voor theoretisch meer dan een miljoen huishoudens en zo de voorzieningszekerheid in Duitsland en Europa verder versterken. PFISTERER ondersteunt het project en de hoofdaannemer SIEMENS Energy bij de bouw van het platform - van uitgebreide engineering- en planningsdiensten tot installatietoezicht op de kabels. PFISTERER nam vervolgens de installatie van de hoogspanningsarmaturen en de afsluitende hoogspanningstest van de
volledige HV-bekabeling voor zijn rekening. Er werden onder andere ongeveer 200 CONNEX connectoren van maat 6-S, epoxyhars hulzen en verbindingsdozen van PFISTERER geïnstalleerd voor een permanente  veilige energietransmissie.


Eerste gasgeïsoleerde schakelinstallatie voor gelijkstroomtransmissie
Het DolWin kappa converterplatform heeft voor het eerst twee GIS-systemen - één voor de wisselstroomzijde (AC) en één voor de gelijkstroomzijde (DC) van de onderzeese kabelverbinding op het land. Dit biedt aanzienlijke ruimtevoordelen binnen het platform. PFISTERER berekende in eerste instantie het stroomvoerend vermogen en de energiebelasting van verschillende kabelverbindingen - van de windparkverbinding binnen het platform via het GIS op 155 kV-niveau naar de transformator en vandaar naar het tweede GIS op
362 kV DC-zijde. PFISTERER was dus in staat om ondersteuning te bieden bij het ontwerp en de selectie van de interne bekabeling, evenals bij de tijdsgeoptimaliseerde planning van alle installatieprocessen. PFISTERER hield toezicht op en documenteerde de kabelinstallatie ter plaatse, zowel in Cadiz als offshore in de Noordzee, en coördineerde en voerde vervolgens de installatie van de HV-connectoren en epoxyharsverbindingen uit. Op basis van de bestaande projectervaring in het offshore platformsegment werden de kabellegworkflows geoptimaliseerd en aangepast aan de uitdagingen van het project.
Zo konden de complexe logistiek en het strakke projectschema worden beheerst PFISTERER ondersteunt TenneT met DC-verbinding - offshore platform DolWin kappa succesvol geïnstalleerd.

HV-test 's nachts
Een laatste hoogspanningstest verzekert de integriteit van de systemen op spanningsniveaus 155 kV en 362 kV nadat alle onshore installaties zijn voltooid. Om andere werkzaamheden op het platform niet te hinderen, werden deze tests 's nachts uitgevoerd. Om de testspanning in te voeren, werd een mobiele testtrailer met een PFISTERER-bus en gasgeïsoleerde elleboogverbinding via een testkabel verbonden met het platform. Het PFISTERER-team creëerde ook een geschikte verbinding voor de 362 kV GIS in de convertorruimte van het platform. De verbindingen en kabels moesten ook verschillende keren worden verplaatst om alle drie de fasen te testen. Het platform werd uiteindelijk in maart 2022 overgedragen. In augustus 2022 begon het aan zijn reis via Rotterdam naar de Noordzee, waar het 45 km uit de kust werd geïnstalleerd.

Succesvolle offshore kabelverbinding op volle zee
Om de redundantie en netveiligheid te verhogen, zal DolWin kappa op zee verbonden worden met haar zusterplatform DolWin beta. Net als bij het DolWin gamma-project realiseerde PFISTERER dit met een 155 kV Feltoflex brugverbinding. Ongeveer 2 kilometer kabel werd tussen de twee platformen getrokken en verbonden met behulp van epoxyharsverbindingen en CONNEX-connectoren . Naast de installatie op zee was PFISTERER ook betrokken bij de eindtesten van de HV-kabelverbindingen.

TenneT vertrouwt al lange tijd op de veilige en bewezen CONNEX HV fittingen van PFISTERER voor haar offshore projecten. Ze worden gebruikt in de DolWin alpha, DolWin beta, DolWin gamma en DolWin epsilon netaansluitingen en offshore platforms, evenals in verschillende satellietplatforms. Siemens Energy is de hoofdaannemer die verantwoordelijk is voor de bouw van het DolWin kappa platform. De PFISTERER Groep bood ondersteuning met zijn lokale teams en vestigingen in Spanje, Duitsland en Zwitserland.

Meer nieuws

Pfisterer is vertegenwoordigd op de CIGRE-bijeenkomst in Parijs.

van

Winterbach, Duitsland - 20 juli 2024 -

Met PLUG MARINE biedt PFISTERER een DNV-GL-gecerti...

PFISTERER, een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf voor energie-infrastructuuroplossingen, en Lebenshilfe für Menschen mit Behinderung, Kreisvereinigung Göppingen e. V., zijn verheugd over de succesvolle samenwerking op de locatie Gussenstadt.


Winterbach, Duitsland - 06 februari 2024 - Het CONNEX steekbare verbindingssysteem van PFIS...


Winterbach, Duitsland - 26.09.2023 - De transmissienetbeheerder TenneT heeft PFISTERER de o...

Karl-Heinz Pfisterer wordt erevoorzitter van de raad van commissarissen van SE.