Catalogus

Comet Yxlon GmbH

  • ISO 9001:2015

18.01.2024 01:01

Computertomografie gebruiken om miljoenen jaren terug te kijken in de geschiedenis van de aarde

Een sedimentplaat uit de Holsteinse rots moest met behulp van computertomografie worden geanalyseerd op fossielen. De CT-technologie leverde resultaten op die niemand had verwacht.

De geowetenschappen, en paleontologie in het bijzonder, openen vensters naar het verleden van onze planeet en geven informatie over veranderingen in onze leefomgeving gedurende miljoenen jaren. Soorten die mogelijk al lang uitgestorven zijn, schetsen een beeld van het leven lang voor de opkomst van de mens in een omgeving en vegetatie die drastisch verschillen van die van vandaag. Het zijn niet alleen dinosaurusvondsten die tot onze verbeelding spreken, maar ook fossielen in het micrometergebied die de enorme veranderingen aantonen die onze planeet heeft ondergaan. En we staan versteld van de inzichten die wetenschappers al hebben opgedaan en de conclusies die kunnen worden getrokken over onze toekomst.

Dr. Ulrich Kotthoff, hoofd paleontologie aan het Leibniz Instituut voor de analyse van biodiversiteitsveranderingen in Hamburg en een team onderzoekers van de afdeling Micropalaeontologie van de Universiteit van Hamburg, de Foraminifera.eu Labs en het LIB bezochten onlangs de Comet Yxlon Application Factory om te zien wat de huidige röntgentechnologie voor hun onderzoek kan betekenen. Een sedimentplaat van Holstein gesteente, een speciale zandsteen die voornamelijk in het oosten van Sleeswijk-Holstein wordt gevonden, moest worden geanalyseerd op zijn fossiele inhoud met behulp van computertomografie.

Tot nu toe werden dergelijke onderzoeken voornamelijk uitgevoerd door het gesteente te vernietigen, maar dit brengt altijd het risico met zich mee dat de fossielen die het bevat worden beschadigd. Niet-destructief onderzoek is daarom een aantrekkelijk alternatief als de benodigde resolutie kan worden bereikt. Nieuwe technologische mogelijkheden konden resultaten opleveren die niemand had verwacht: Niet alleen grotere slakken waren duidelijk zichtbaar, maar ook een opeenhoping van millimetergrote schelpen van foraminifera. Foraminifera zijn eencellige organismen die voorkomen in mariene habitats zoals oceanen of kwelders. De oudste foraminifera die zijn gevonden zijn ongeveer 540 miljoen jaar oud. Wetenschappers kunnen de kleinste veranderingen in de respectieve milieuomstandigheden aflezen van hun schelpen en zo ver terug in de tijd kijken naar het klimaat en de ontwikkeling van de zee.

Meer nieuws

Bezoek ons op de NEPCON

in Tokyo Big S...

van 24.01. - 26.01.2024

Nepcon Japan 2024

Op de Productronica van dit jaar komen we met een noviteit en presenteren we ons nieuwe 3D-röntgensysteem, dat we speciaal hebben ontwikkeld voor de veeleisende halfgeleidermarkt, op dinsdag 14 november om 15.00 uur op onze stand B2.454.

de opkomst van e-mobiliteit heeft de batterijmarkt de afgelopen jaren een enorme groei bezorgd, z...

Yxlon wordt Comet Yxlon. Op de Control-beurs van dit jaar kondigde de fabrikant van röntgen-...