Catalogus

ACE Stoßdämpfer GmbH

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

ACE Stoßdämpfer GmbH

  • RoHS
  • Reach
  • DIN ISI 9001:2015

18.03.2024 01:03

Ontwerp valtest: Jong werktuigbouwkundig talent vertrouwt op dempers van ACE

Bij het testen van rolstoelen spelen fabrikanten om begrijpelijke redenen op veilig. Daarom namen drie werktuigbouwkundig ingenieurs geen enkel risico toen ze van het gerenommeerde bedrijf Meyra de opdracht kregen om een valtestopstelling voor rolstoelen te ontwikkelen - ze vertrouwen op miniatuurschokdempers van ACE om hun ontwerp te beschermen.

Arne Hankemeier, Julian Raimann en Tobias Ridder voltooiden hun opleiding tot staatsgediplomeerd technicus gespecialiseerd in werktuigbouwkunde als onderdeel van een bijscholingscursus aan het Felix-Fechenbach-Berufskolleg in Detmold. Volker Geise is daar verantwoordelijk voor de pedagogische leiding. Hij verzekert ons dat de specialisatie werktuigbouwkunde aan de technische hogeschool grote nadruk legt op praktijkgericht werken. Daarom verwelkomde hij het plan van zijn drie afgestudeerden om in het kader van hun afstudeerscriptie nauw samen te werken met MEYRA GmbH, onderdeel van de internationaal actieve MEYRA Group uit Kalldorf. Het bedrijf is een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van hoogwaardige rolstoelen en heeft ook naam gemaakt als leverancier van revalidatiehulpmiddelen. In overeenstemming met de eigen claim "We move people" ondersteunen en motiveren MEYRA-medewerkers wereldwijd vele mensen met een handicap om meer mobiliteit en onafhankelijkheid te bereiken. MEYRA bundelt de expertise en ervaring van de afzonderlijke kerncompetenties om nieuwe perspectieven te verkrijgen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen. De voortdurende dialoog met de betrokkenen en met experts op het gebied van geneeskunde, therapie en zorg, evenals de nauwe samenwerking met de medische vakhandel, maken de ontwikkeling van praktijkgerichte producten mogelijk.

Deze holistische en praktijkgerichte aanpak van MEYRA sloot goed aan bij de leergroep aan het Felix-Fechenbachs-Berufskolleg, en de weg naar de volgende generatie technici is niet ver meer. Tobias Ridder, een van de drie junior medewerkers, werkt namelijk als ontwerpingenieur op de afdeling aangepaste productie van de rolstoelfabrikant. Samen met Arne Hankemeier en Julian Raimann heeft hij als afstudeerproject een valproefopstelling voor rolstoelen ontwikkeld, die vooral bedoeld is om de belastbaarheid van nieuwe modellen te testen.


Hoge belastbaarheid vereist

Dit testapparaat is zo ontworpen dat elk testexemplaar met het maximaal toelaatbare gewicht wordt belast en in de testopstelling wordt gereden. De betreffende rolstoel wordt dan vastgeklemd op een grijper en door middel van pneumatiek opgetild en na het losmaken van de grijper van een vooraf bepaalde hoogte afgeworpen. Om de kracht van de stootplaat van de hefinrichting te dempen en de constructie te beschermen, kwamen de drie technici op het idee om schokdempers te installeren. Immers, niet alleen de stabiliteit van de rolstoelen moest worden bewezen, maar ook het testapparaat zelf moest stabiel zijn en niet al na een paar cycli gerepareerd hoeven te worden. Een ander argument ten gunste van de hydraulische dempingselementen was dat ze geen last hebben van terugslageffecten dankzij hun lineaire karakteristieken. Dit zorgt ervoor dat de toch al tijdrovende valtest niet te lang wordt uitgesteld. "Dankzij een presentatie van ACE Stoßdämpfer GmbH, die we konden bijwonen als onderdeel van onze lessen, wisten we dat schokdempers niet alleen beter zijn in het oplossen van de taken die ervoor bedoeld zijn wat betreft hun dempingseigenschappen.ze dragen er ook toe bij dat het testen stiller verloopt dan bijvoorbeeld bij demping met stalen veren of rubberen buffers," herinnert Arne Hankemeier zich. Omdat potentiële gevallen op elk moment kunnen worden weergegeven op de homepage www.ace-ace.de en de bijbehorende producten ook direct kunnen worden besteld, wendde het studententeam zich tot ACE in Langenfeld. Tot hun vreugde bevestigden de sales engineers niet alleen de ontwerpgegevens van de studenten, maar voorzagen ze hen ook gratis van monsters van vier kleine schokdempers. Deze aanpak is al jaren gebruikelijk bij ACE, omdat het bedrijf heeft gemerkt dat dergelijke ondersteunende maatregelen en samenwerkingen met jonge academici en technische hogescholen vaak resulteren in innovatieve oplossingen en zelfs nieuwe productseries. Last but not least hebben zowel rolstoelfabrikant MEYRA als ACE, als leverancier van allerlei dempingsoplossingen, hetzelfde doel: klanten advies en ondersteuning bieden zodat ze zoveel mogelijk zelfstandig kunnen doen.


Hydraulische dempingselementen zijn probleemoplossers

Nadat het team de vier MC25EUM minischokdempers van ACE had ontvangen, ging alles heel snel: de hydraulische componenten zijn voorbestemd om snel te worden geïntegreerd in bestaande ontwerpen dankzij hun compacte ontwerp. De dempers zijn verkrijgbaar in versies met en zonder rolmembraan en optimaliseren een breed scala aan machines door massa's snel en niet-destructief af te remmen. Klanten kunnen kiezen tussen instelbare en zelfinstellende versies. In het geval van Detmold werden zelfstellende types gebruikt. De buitenlichamen van de dempers, die gemaakt zijn van massief materiaal, zijn gevuld met temperatuurstabiele olie en hebben ook een geïntegreerde vaste aanslag. De machine-elementen zijn ook onderhoudsvrij. De gebruikte modellen zijn geschikt voor een energieabsorptie van 2,8 Nm/slag met een slag van 6 mm. Het teamwerk van de drie afgestudeerden van de beroepsopleiding werkte perfect tijdens het hele project. Tobias Ridder was verantwoordelijk voor het ontwerp, terwijl Arne Hankemeier en Julian Raimann verantwoordelijk waren voor de lay-out en documentatie. De integratie van de vier componenten van ACE was uiteindelijk een kleine oefening, zegt Arne Hankemeier en trekt de volgende positieve conclusie: "We waren in staat om de afstelling precies uit te voeren met behulp van de fijne schroefdraad en deze betrouwbaar in de vooraf ingestelde positie te houden met behulp van de borgmoer. De dempers vangen de toelaatbare belasting betrouwbaar, stil en snel op en vervullen hun doel volledig. We hebben ook de positieve ervaring dat een grote last bijna geruisloos en zonder terugslag kan worden afgeremd in de kleinste ruimtes."


Meer nieuws

Digitalisering en lean management worden in veel bedrijven gezien als een welkome vermageringskuu...

Bij het testen van rolstoelen spelen fabrikanten om begrijpelijke redenen op veilig. Dat...

22.12.2023 01:05

Veiligheidsschokdempers
Specialisten in noodstops vieren premières in film en tv
Als het gaat om industriële dempingtechnologie, is ACE een van de eerste aanloophavens voor de meeste ingenieurs en ontwerpers wereldwijd. Welke vragen de experts tegenwoordig ook hebben, ACE beantwoordt ze altijd snel, online of via persoonlijk contact ter plaatse.

Er is veel ruimte voor verbetering in het ontwerp van rolstoelen. Dat bewijst de eenassige Hoss M...

Ontlasting tijdens hanteren en ombouwen: universele schroevendraaier met gastrekveer en structurele dempers van ACE