Catalogus

FLUX-GERÄTE GmbH

  • ISO 9001:2015

16.05.2022 01:05

Zuiniger werken met modulaire pompen

Betrouwbare winning van grondstoffen voor zeepproductie

Voor de productie van zepen moeten verschillende basismaterialen worden geleverd voor automatische verdere verwerking, afhankelijk van het recept. Het palet varieert van lichte oliën of parfumbasis tot halfvaste vetten en kleursuspensies tot taaie wassen. Na de productie moeten de soms bijtende en schurende residuen worden verwijderd. Modulaire en robuuste trommel- en luchtgedreven membraanpompen zijn geschikt voor al deze toepassingen, omdat zij een grote verscheidenheid aan media voorzichtig en betrouwbaar transporteren.

Vandaag de dag worden verreweg de meeste zeepvarianten volgens speciale recepten vervaardigd uit vele afzonderlijke bestanddelen. Dit begint met de selectie van de grondstoffen voor het eigenlijke verzepingsproces en gaat verder met toevoegingen zoals verzorgingsstoffen, kleurpasta's of was en zelfs parfumcomponenten. Alle componenten hebben verschillende eigenschappen wat viscositeit, chemische kenmerken of vlampunt betreft. Niettemin moeten zij op betrouwbare en veilige wijze vanuit de leveringscontainers in de automatische productie worden ingevoerd. De Kappus Groep, een traditionele onderneming die in 1848 werd opgericht, produceert jaarlijks 20.000 ton basiszeep. Voor dit doel vertrouwt de onderneming op de beproefde Flux-doseerpompen voor de productie van vaste zeep in haar vestiging in Heitersheim, omdat door de modulaire opbouw van pomp en aandrijving steeds de juiste pompconfiguratie voor het desbetreffende medium kan worden geconfigureerd.

Flexibele pompen transporteren een grote verscheidenheid aan grondstoffen
De moderne zeepproductie verloopt grotendeels automatisch en mengt de afzonderlijke componenten tot het gewenste uitgangsproduct volgens de specificaties. Daartoe moeten de respectieve grondstoffen en additieven, die in verschillende containers worden geleverd, naar de productietanks worden overgebracht. Ondanks de verscheidenheid aan stoffen worden bij de zeepfabrikant in Heitersheim slechts drie verschillende pompmodellen gebruikt. Ulrich Kneip, hoofd techniek bij Kappus, legt uit waarom: "Twee vatpompen van het type F 430 S en FP 42 4S en een luchtgedreven membraanpomp FDM 25 S/ TT van roestvrij staal bieden ons de vereiste bandbreedte voor alle in de productie gebruikte stoffen en reduceren zo drastisch de inspanningen voor de opslag van reserveonderdelen, gebruiksaanwijzingen en reservepompen. Dankzij het modulaire ontwerp van de eigenlijke pomp en de aandrijfmotor kunnen wij indien nodig ook snel onderdelen vervangen. Zo kan bijvoorbeeld een normale aandrijving snel worden vervangen door een explosieveilige uitvoering, of kan een krachtigere motor voor zeer viskeuze vloeistoffen worden gebruikt om het gewenste debiet te bereiken. Naast de eenvoudige motorvervanging is ook de snelle demontage voor reiniging een niet te onderschatten voordeel, om flexibel te kunnen reageren op veranderende productcomponenten."

Uitgekiende pomptechnologie
Het modulaire systeem biedt pompaandrijvingen variërend van eenvoudige commutatormotoren via borstelloze motoren voor nagenoeg slijtagevrij continubedrijf tot driefasen motorreductoren of een persluchtaandrijving. Op verzoek kunnen de motoren ook met toerentalregeling worden geleverd, om bijv. het debiet op elk moment traploos te kunnen regelen. Alle aandrijvingen worden in beide pompeenheden op de as van de aandrijfas geplaatst en met slechts één moer vastgedraaid. Hierdoor zijn ze
gemakkelijk en snel te vervangen. Afhankelijk van het pompmodel, het medium en de aandrijving kan met de elektrische aandrijvingen tot 220 l/min bij een druk van maximaal ca. 26 mWS (ca. 2,6 bar) worden geleverd. De luchtmotor bereikt een debiet van ca. 240 l/min bij 30 mWS (ca. 3 bar). De zuiggeometrie van het model FP 425 is ontworpen voor lage restvolumes en maakt het mogelijk om bijvoorbeeld vaten voor meer dan 99 %, d.w.z. bijna volledig, te ledigen. Voor de zeepproductie hebben met name twee pompmodellen hun waarde bewezen: het model F 430 S met een mechanische afdichting naar de aandrijfas en de afdichtingsloze versie type FP 424 S met een speciaal ontworpen asgeleider. Alle pompen die bij Kappus voor de zeepproductie worden gebruikt, zijn gemaakt van roestvrij staal met een speciale lengte van 1.500 mm (standaardlengte is 1.200 mm voor IBC's), zodat ze universeel inzetbaar zijn. Indien nodig worden ook materialen als polypropyleen, polyvinylideenfluoride gebruikt, b.v. voor speciale corrosieve of bijtende media.

Lange levensduur
Bij beide pompen omsluit de buitenste persbuis de binnenste geleidingsbuis voor de aandrijfas. Een goede, soepel lopende lagering van de aandrijfas is belangrijk voor de werking van de pomp. Hier gebruiken de pompspecialisten twee verschillende benaderingen, afhankelijk van het medium: Bij de uitvoering met een mechanische afdichting dicht deze de geleidingsbuis met de as onderaan, rechtstreeks op de pomp, af tegen binnendringend medium. De as zelf wordt ondersteund en geleid in verschillende glijlagers die in de binnenbuis zijn aangebracht. Hierdoor kan bijvoorbeeld ook was worden verpompt die tot 85 °C is verwarmd om de viscositeit ervan te verminderen. Het sealloze model daarentegen werkt met een spiraalvormig geleidingslager in de binnenbuis, dat zich ongeveer in het midden van de schacht bevindt. Tijdens de werking transporteert deze het doordringende medium terug in de openingen, vergelijkbaar met een Archimedische schroef. Dit maakt dit ontwerp bijzonder geschikt voor vloeistoffen met lage viscositeit, zelfs agressieve en snelstromende vloeistoffen die niet verharden of kristalliseren. Het ontwerp voorkomt ongewenste afzettingen binnenin en verlengt zo de levensduur van de pomp enorm. Beide pompmodellen kunnen gemakkelijk worden gedemonteerd in hun afzonderlijke componenten voor eenvoudige reiniging.

Membraanpomp neemt verwijderingover
Voor de loogbereiding zijn daarentegen andere pompkenmerken vereist. Daarom wordt een robuuste roestvrijstalen luchtgedreven membraanpomp gebruikt met een debiet tot 178 l/min bij een persdruk van 8 bar. Het pompt de afvalvloeistof uit het opvangreservoir in een tussentank voor behandeling. Aangezien de pomp zelfs abrasieve deeltjes zonder problemen kan verwerken, is hij bij uitstek geschikt voor afvalverwijdering. De drooglopende veilige pomp is droog zelfaanzuigend en zelfs overstroming hindert hem niet.
Door zijn olievrije werking kan hij niet alleen worden gebruikt bij de productie van zeep, maar ook in de farmaceutische en de voedingsmiddelenindustrie, en in toepassingen met afvalwater, gier, chloorbleekmiddel, reinigingsmiddelen, enz. Afhankelijk van de toepassing is de pomp gemaakt van aluminium, roestvrij staal, PP of polyvinylideenfluoride. Ondanks de verscheidenheid aan stoffen die bij de zeepproductie moeten worden verpompt, zijn slechts drie universeel toepasbare pompen en enkele motormodellen toereikend voor het pompen in productie. Dankzij het modulaire ontwerp kunnen de
systemen altijd zo worden ingesteld dat de afgewerkte pomp geschikt is voor het te verpompen materiaal. Onderhoudskosten, voorraden reserveonderdelen en, last but not least, administratieve kosten, b.v. voor de nodige gebruiksaanwijzingen, worden tot een minimum beperkt.

Meer nieuws

Wat is KLIMAfit?
Met KLIMAfit - een project volgens de KLIMAfit-subsidieric...

van 28.11.2023.-.30.11.2023

SUR/FIN NASF



Cleveland, Ohio/USA Exposant: FLUX Pumps Corporation USA

FLUX-GERÄTE GMBH kreeg het keurmerk "Werkgever van de toekomst"