Catalogus

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

PFISTERER Kontaktsysteme GmbH

  • DIN EN ISO 9001
  • DIN EN ISO 14001

28.09.2023 00:09

PFISTERER ontwikkelt 's werelds eerste universeel insteekbare reparatieoplossing voor onderzeese kabels tot 170 kV voor TenneT


Winterbach, Duitsland - 26.09.2023 - De transmissienetbeheerder TenneT heeft PFISTERER de opdracht gegeven een universele reparatiemof voor onderzeese kabels te ontwikkelen.

De transmissienetbeheerder TenneT heeft PFISTERER opdracht gegeven om een universele reparatiemof voor onderzeese kabels te ontwikkelen. De one-size-fits-all oplossing is bedoeld om snel en efficiënt optredende kabelfouten te repareren met minimale opslaginspanning - volledig onafhankelijk van de structuur of fabrikant van de gebruikte kabels. Het is wereldwijd de eerste keer dat een dergelijke oplossing is gerealiseerd. Voor de transmissiesysteembeheerder creëert dit volledig nieuwe mogelijkheden voor opslag en reparaties aan onderzeese kabels.

TenneT beheert meer dan dertig onderzeese kabelplatformverbindingen van 155 kV en 220 kV AC in de Noordzee voor de Duitse en Nederlandse kust, die duurzame elektriciteit van offshore windparken naar het vasteland transporteren. in de afgelopen 15 jaar zijn talloze verschillende kabeltypen met verschillende kabeldoorsneden en van verschillende kabelfabrikanten gebruikt voor de onderzeese kabelverbindingen. Om eventuele kabelfouten te kunnen repareren, worden voor elke specifieke verbinding reservekabels, reparatiehulzen specifiek voor de gebruikte kabel en reserveonderdelen op voorraad gehouden. Dit vereist veel opslagruimte en de handling is uiterst complex.

Veiligheid bij schade met vereenvoudigd opslagbeheer
Om de complexiteit van handling en opslag tot een minimum te beperken en tegelijkertijd optimaal uitgerust te zijn voor schadegevallen, ontwikkelde PFISTERER in opdracht van TenneT een universele reparatiemof. Deze maakt het mogelijk om kabels aan te sluiten die totaal verschillend zijn. Onafhankelijk van eigenschappen zoals kabelfabrikant, materialen en kabeldoorsnede kunnen storingen aan onderzeese kabels snel en efficiënt worden gerepareerd. "Dankzij het universele ontwerp kunnen we één reparatiehuls gebruiken voor alle onderzeese kabels met een minimale behoefte aan reserveonderdelen. Hierdoor kunnen we ons voorraadbeheer aanzienlijk verbeteren en zijn we goed voorbereid op mogelijke schadegevallen", legt Dirk Hansen, projectmanager kabelreparaties bij TenneT, uit.

De universele reparatieoplossing voor onderzeese kabels tot 170 kV van PFISTERER
De oplossing is gebaseerd op de insteekbare epoxyharsmof tot 170 kV uit de Connex-productfamilie van PFISTERER. Deze technologie wordt al gebruikt op talloze offshore wind- en olieplatforms als verbinding tussen de platformkabel en de exportkabel. Het wordt ook veel gebruikt door energieleveranciers in de onshore sector als universele storingsreserve. Naast het compacte en robuuste ontwerp overtuigt het vooral door de snelle installatietijd. PFISTERER is tot nu toe de enige fabrikant van insteekbare epoxyharsverbindingen tot 170 kV. "Wij pionieren met het eerste reparatieconcept ter wereld voor AC onderzeese kabelmoffen in de offshore sector als een insteekbare oplossing. Onze epoxyharsmoffen zijn hier de sleutelcomponent. Dankzij hun insteekbare technologie maken ze een snelle en efficiënte reparatie van kabels van verschillende typen mogelijk," legt Vukašin Basara, Senior Product Manager en Project Manager voor dit project, uit. naast de ontwikkeling en het ontwerp van de reparatieverbindingen omvat de order ook de uitvoering van typetests voor mechanische en elektrische productkwalificatie.
"Met het Connex productportfolio hebben we als pionier in de offshoremarkt laten zien hoe snel en eenvoudig offshore platforms kunnen worden aangesloten met behulp van insteekbare hoogspanningsfittingen. Nu willen we dit concept specifiek gebruiken voor onderwatertoepassingen", onderstreept Vukašin Basara het project.

Universele onderzeese kabelreparatiemof tot 245kV
Naast de variant tot 170kV ontwikkelt PFISTERER voor TenneT ook een universele reparatiemof tot 245kV. het concept is om deze te ontwerpen met componenten die zoveel mogelijk gelijk zijn aan de 170kV oplossing. De focus ligt ook op een centraal verbindingslichaam voor alle kabelconstructies, dat verschillende kabeldoorsneden en geometrieën kan verbinden. De projectduur voor de ontwikkeling en prototypebouw is gepland tot eind 2024.


Over PFISTERER
In 1921 richtte Karl Pfisterer zijn fabriek voor speciale elektrische artikelen op in Stuttgart met als doel de wereld van de stroomtransmissie te verbeteren. Sinds meer dan 100 jaar volgt de PFISTERER-groep dit streven naar kwaliteit en technologisch leiderschap. Vandaag de dag is PFISTERER een van 's werelds toonaangevende specialisten en systeemaanbieders voor energie-infrastructuur - met een compleet assortiment kabelgarnituren, bovenleidingtechniek en componenten voor de gehele transmissieketen van stroomopwekking tot verbruik. Met ultramoderne productieprocessen en 1.200 medewerkers op 19 internationale locaties en 5 fabrieken verbindt PFISTERER niet alleen de elektriciteitsnetten van vandaag en morgen, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan een duurzame en veilige energie-infrastructuur.

Over TenneT
TenneT is een toonaangevende Europese netbeheerder. Wij zetten ons in voor een veilige en betrouwbare elektriciteitsvoorziening - 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Wij geven mede vorm aan de energietransitie - voor een duurzame, betrouwbare en betaalbare energietoekomst. Als eerste grensoverschrijdende transmissiesysteembeheerder plannen, bouwen en beheren we een bijna 25.000 kilometer lang hoogspannings- en extra hoogspanningsnet in Nederland en grote delen van Duitsland en maken we de Europese energiemarkt mogelijk met onze 17 interconnectoren naar buurlanden. Met een omzet van 9,8 miljard euro en totale activa van 41 miljard euro zijn we een van de grootste investeerders in nationale en internationale elektriciteitsnetten, op het land en op zee. Elke dag geven onze 7.400 medewerkers het beste van zichzelf en zorgen ze er, in lijn met onze waarden van verantwoordelijkheid, moed en netwerken, voor dat meer dan 43 miljoen eindgebruikers kunnen vertrouwen op een stabiele elektriciteitsvoorziening. Samen de weg vooruit verlichten

Meer nieuws

Pfisterer is vertegenwoordigd op de CIGRE-bijeenkomst in Parijs.

van

Winterbach, Duitsland - 20 juli 2024 -

Met PLUG MARINE biedt PFISTERER een DNV-GL-gecerti...

PFISTERER, een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf voor energie-infrastructuuroplossingen, en Lebenshilfe für Menschen mit Behinderung, Kreisvereinigung Göppingen e. V., zijn verheugd over de succesvolle samenwerking op de locatie Gussenstadt.


Winterbach, Duitsland - 06 februari 2024 - Het CONNEX steekbare verbindingssysteem van PFIS...

Winterbach, Duitsland - 7 november 2023

Het DolWin kappa offshore platform is met...

Karl-Heinz Pfisterer wordt erevoorzitter van de raad van commissarissen van SE.