Catalogus

Dunkermotoren GmbH

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

Dunkermotoren GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015
  • DIN EN ISO 14001:2015
  • DIN EN ISO 50001:2018

28.12.2023 01:12

Dunkermotoren GmbH - Meer onafhankelijkheid van wereldwijde toeleveringsketens

In onzekere tijden is het bijzonder belangrijk voor bedrijven om hun toeleveringsketens op risico's te onderzoeken. In 2023 investeerde Dunkermotoren, een merk van AMETEK, zwaar in maatregelen om de geografische afhankelijkheid in de motorproductie te verminderen.

Hiermee levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de leveringszekerheid van zijn klanten.

Terug naar lokaal - Aangepaste toeleveringsketen voor zeldzame aardmagneten
Zeldzame aardmetalen zoals neodymium en dysprosium worden tegenwoordig over het algemeen gebruikt voor de productie van bijzonder krachtige magneten. De winning van deze grondstoffen en de productie van de magneten zelf vinden bijna uitsluitend plaats in het Verre Oosten. Als gevolg hiervan zijn de meeste motorfabrikanten voor hun materiaalvoorziening afhankelijk van individuele, verafgelegen leveranciers. Bij Dunkermotoren worden de zeldzame magnetische materialen vooral gebruikt in synchrone motoren uit de BG-serie en lineaire motoren uit de SL-serie. Om ernstige leveringsonderbrekingen te voorkomen, lanceerde de fabrikant van aandrijftechnologie al in 2020 een programma om deze afhankelijkheid te verminderen. Zo kon de eerste serie al in 2023 overschakelen op zeldzame aardmagneten, die in het productieproces voor meer dan 75% uit gerecycled materiaal bestaan. En het mooiste is dat de prestaties en andere belangrijke motoreigenschappen niet worden beïnvloed door deze omschakeling.

Kan het ook zonder?
Naast het veiligstellen van de levering van kritieke materialen, ontwikkelt Dunkermotoren momenteel borstelloze gelijkstroommotoren die helemaal geen zeldzame aardmetalen nodig hebben. Deze motoren halen nog niet dezelfde vermogensdichtheid als vergelijkbare motoren met zeldzame aardmagneten en zullen daarom voorlopig niet in het standaard portfolio worden opgenomen. In het geval van bottlenecks in de toelevering zou dit alternatief snel en in grote hoeveelheden beschikbaar zijn. Het Dunkermotoren portfolio van geborstelde gelijkstroommotoren met ferriet magneten uit Europa en de volledig magneetvrije universele motoren zijn ook een alternatief voor een breed scala aan toepassingen. En om u in de toekomst nog meer, nog duurzamere mogelijkheden te kunnen bieden, werkt Dunkermotoren nauw samen met partners die zich toeleggen op de ontwikkeling van alternatieve motorconcepten en magneetmaterialen.

Flexibel dankzij modulariteit
Een belangrijk onderdeel van de slimme servomotoren van Dunkermotoren zijn de geïntegreerde controllers op basis van het eigen "Motor Control Platform" (MCP). Het MCP is een modulair concept dat wordt gebruikt in alle slimme BG-motoren en sommige externe elektronica van Dunkermotoren en maakt het mogelijk om verschillende parameters en veiligheidsfuncties te programmeren.

Veel van de gebruikte elektronische componenten kunnen relatief eenvoudig worden vervangen in het geval van beschikbaarheidsknelpunten. Microcontrollers, driver-IC's en schakelende regelaars zijn bijvoorbeeld echter moeilijk te vervangen. Voor 2023 heeft Dunkermotoren zich ten doel gesteld om het beschikbaarheidsrisico van met name microcontrollers te verminderen.

Zij vormen het hart van de besturingselektronica. Om dit te bereiken heeft Dunkermotoren gekozen voor een multi-chipstrategie, die een grotere onafhankelijkheid van individuele fabrikanten mogelijk maakt. De modulaire structuren van de MCP stellen de fabrikant in staat om met een beheersbare inspanning alternatieve microcontrollers te gebruiken voor alle series.

Back to the roots - shopping on the doorstep
Magneten en elektronica zijn zeker de meest kritische componenten als het gaat om wereldwijde afhankelijkheid. Maar ook voor andere componenten is een nauwe relatie met Europese leveranciers belangrijk voor Dunkermotoren. De Duitse fabrikant zet deze regionale focus voort bij de productie van zijn motoren - en produceert daar waar het product nodig is. Sinds 2023 worden bijvoorbeeld alle motoren die in Europa worden verkocht ook uitsluitend in de Europese fabrieken geproduceerd. Motoren uit de Chinese vestiging worden uitsluitend in Azië verkocht. De materialen die daar worden gebruikt, worden ook steeds vaker lokaal ingekocht. Op deze manier vermindert Dunkermotoren de wereldwijde afhankelijkheid van individuele leveranciers en minimaliseert het de transportroutes en -tijden om zijn klanten de best mogelijke leveringszekerheid te bieden en tegelijkertijd zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.

Meer nieuws

De nieuwe 4Q controller van Dunkermotoren biedt hoge prestaties voor een betaalbare prijs
Dunkermotoren baant de weg voor volledig geautomatiseerde en gedigitaliseerde intralogistiek

SISTEMA veiligheidsbibliotheek voor de slimme dPro-motoren met STO van Dunkermotoren

Dunkermotoren, een AMETEK merk, is trots om de Milhagem Team raceauto van de Universiteit van Minas Gerais aan te drijven met zijn borstelloze gelijkstroommotor
Dunkermotoren publiceert nieuwe editie van het Motion Journal "mo

Van 14 tot 17 mei 2024 opent de Interclean beurs in Ams...