Catalogus

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

norelem Normelemente GmbH & Co. KG

  • DIN EN ISO 9001:2015

05.05.2023 01:05

Koppelingen van norelem

Van eenvoudige aandrijvingen tot complexe positioneringsaandrijvingen

Precieze koppeloverdracht, trillingsdemping en bewegingscontrole - koppelingen van norelem zijn veelzijdig en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Deze omvatten metalen balgkoppelingen, elastomeer klauwkoppelingen, veerbalkkoppelingen, kruisschuifkoppelingen en starre koppelingen.

Askoppelingen verbinden twee assen en brengen roterende bewegingen en koppels over van een aandrijfas naar een aangedreven as. De assen worden gekoppeld via een starre of flexibele verbinding. Meestal worden lineaire asverbindingen gerealiseerd met flexibele askoppelingen. Aaskoppelingen worden ook gebruikt om axiale en radiale asafwijkingen en hoekfouten te compenseren, en om trillingen en schokken te dempen.

Toepassingen van norelem koppelingen

Aaskoppelingen worden gebruikt in de meest uiteenlopende gebieden en ontwerpen: van eenvoudige aandrijvingen in werktuigmachines, verpakkingsmachines en textielmachines tot complexe positioneringsaandrijvingen in de regel- en besturingstechniek. Ze worden onderverdeeld in twee functionele gebieden. Enerzijds zijn er toepassingen waarbij de overdracht van koppel en vermogen centraal staat, bijvoorbeeld in pompen, transportsystemen en roerwerken. Anderzijds zijn er toepassingen voor positie- en bewegingsregeling, die rotatiebewegingen nauwkeurig en met positienauwkeurigheid moeten overbrengen, bijv. in servo- en stappenmotoren voor lineaire assen.

Beschikbare uitvoeringen

Norelem biedt askoppelingen als metalen balg- en elastomeerklauwkoppelingen, evenals veerstang-, kruisschuif- en starre koppelingen. De keuze van de uitvoering hangt vooral af van het over te brengen vermogen en de te balanceren verbinding. Ook het type montage is een belangrijke factor. Zo zijn er uitvoeringen met klemnaven en afneembare klemnaven, die in het geval van starre koppelingen gegroefd en gespleten zijn. Koppelingen met afneembare, gedeelde klemnaven kunnen radiaal worden gemonteerd. As en aandrijving hoeven niet te worden gedemonteerd voor montage of vervanging van de koppeling.

Askoppelingen zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Alleen bij elastomeer-klauwkoppelingen zijn de polyurethaan-koppelsterren onderhevig aan slijtage door veroudering en belasting. De sterren kunnen echter gemakkelijk worden vervangen zonder dat de hele koppeling moet worden vervangen.

Metalen balgkoppelingen zijn gemaakt van roestvrij staal en aluminium, waarbij de metalen balg van roestvrij staal is en de naaf van aluminium en roestvrij staal. De koppelingen worden gemonteerd met klemnaven of afneembare klemnaven. Ze zijn leverbaar voor asdiameters van 3 tot 70 mm en brengen koppels over van 0,5 tot 1500 Nm.

Elastomeer klauwkoppelingen zijn vervaardigd uit aluminium en roestvrij staal, de koppelster is van polyurethaan. De montage gebeurt via klemnaven of afneembare klemnaven. Elastomeer klauwkoppelingen van norelem zijn verkrijgbaar voor asdiameters van 3 tot 60 mm. Ze kunnen koppels overbrengen van 0,7 tot 525 Nm.

Veerstangkoppelingen zijn gemaakt van aluminium en roestvrij staal. Ze worden gemonteerd via klemnaven of afneembare klemnaven. De veerstangkoppelingen zijn ontworpen voor asdiameters van 3 tot 35 mm en koppels van 3 tot 130 Nm.

Kruisschuifkoppelingen zijn vervaardigd van aluminium en kunnen via klemnaven op asdiameters van 3 tot 14 mm worden gemonteerd. koppels van 1 tot 7 Nm worden overgebracht.

Starre koppelingen zijn gemaakt van staal en roestvrij staal. De montagewijze is gegroefd en gespleten. Voor asdiameters van 8 tot 85 mm kunnen koppels van 16 tot 2250 Nm worden overgebracht.

Meer nieuws

Een vrachtwagen vol innovaties
De oplossing voor foutloze bewerkingsprocessen
Nieuw van norelem: Lineaire rolgeleidingen

26.06.2023 00:00

norelem op automatica 2023
Ervaar nieuwe en bewezen norelem producten live

De MHP RIESEN Ludwigsburg is verheugd om norelem, een regionale wereldspeler, te verwelkomen als...

Borgbouten en nieuwe positioneringsbussen met conditiesensor van norelem